Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред

...
Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е сред
Коментари Харесай

Медальон с лика на Марк Аврелий беше намерен край Велико Търново

Рядък медальон с лика на император Марк Аврелий е измежду множеството скъпи находки , открити в римско заравяне , край Велико Търново , заяви Newsweek.

Гробовете се намират покрай село Нова Върбовка в България. При археологическите изследвания е открит богат набор от артефакти , в това число бижута , монети и съдове , датиращи от първата половина на III в., заяви Регионалният исторически музей в град Велико Търново, България.

През втората половина на първото хилядолетие пр.н.е. могъщото Одриско царство господства в района, където през днешния ден се намира България. Но през 46 година пр.н.е. това царство е превзето от Римската империя, която ръководи в продължение на няколко века.

Артефактите , открити от археолозите край Нова Върбовка, произлизат от два гроба .

В единия от гробовете е намерено дете на възраст към 1-2 години , а в другия - двама възрастни - жена на възраст към 45-49 години и мъж, който е бил на към 50-60 години, когато е умрял. Антропологичният разбор на останките демонстрира, че лицата от двата гроба най-вероятно са били родственици и че детето е умряло преди родителите си.

Един от най-интригуващите артефакти, открити на мястото на погребението, е " необичаен и доста скъп " бронзов медальон с изображение на римския император Марк Аврелий , по-известен като Каракала , управлявал в интервала 198-217 година след Христа.

Медальонът е изсечен в античния град Пергам в Мала Азия - територия, която през днешния ден се намира в днешна Турция. От едната страна на медальона е изобразена сцена от визитата на императора в Пергам през 214 година от н.е., където той търси излекуване от гръко-римския господ на медицината Асклепий.
 Исторически музей Попово
В погребението на детето откривателите откриват няколко артефакта, измежду които чифт дребни златни обеци, бижута от стъклени мъниста, керамичен съд, употребен за предпазване на вино, и два стъклени съда, употребявани за събиране на сълзите на опечалените.

В гроба на мъжа и дамата археолозите откриват изящни златни обеци и висулка, наред с други артефакти.

Гробовете са открити инцидентно , когато тракторист се удря във варовикова плоча , до момента в който оре поле край Нова Върбовка. Шофьорът оповестява за находката на кмета на селото, който след това уведомява полицията. Първоначално е имало съмнения, че погребенията може да са свързани с престъпно дело.

След като е открито, че погребенията датират от римската ера, археолозите стартират незабавни разкопки.
 Исторически музей Попово
Смята се, че умрелите лица са били заможни земевладелци , чиито парцели са се намирали в административната територия на Никополис пъкъл Иструм - древноримски град, ситуиран северно от актуалното Велико Търново.

За това свидетелства фактът, че гробните уреди са били построени от тухли, камък и хоросан , с хоросанова мазилка от вътрешната страна, което съгласно откривателите биха могли да си разрешат единствено богатите. Възможно е фамилията да е имало вила в региона.

Предишни проучвания демонстрираха, че богатите земевладелци са живеели в именията си в Шумер и са се прибирали в Никополис пъкъл Иструм през зимата.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР