Руснаците вярвали, че ще нахлуят в Киев за 18 часа

...
Руснаците вярвали, че ще нахлуят в Киев за 18 часа
Коментари Харесай

Ню Йорк Таймс: Руснаците вярвали, че ще нахлуят в Киев за 18 часа

Руснаците вярвали, че ще нахлуят в Киев за 18 часа след началото на нашествието. 

Това е единствено едно от разкритията в огромно проучване на " Ню Йорк Таймс ", отдадено на първите дни от войната.

Мнозина от командирите на съветската войска разбрали за плануваното нахлуване часове преди старта на нашествието на 24 февруари.

По думите на ефрейтор Никита Чибрин, на 23 февруари той и неговият отряд чествали " Деня на бранителя "  в лагера и похапвали сладки, когато техният пълководец се доближил и им споделил сбито:

" Утре отивате в Украйна, с цел да свършите едни нелепости ".

Повече пояснения не били обезпечени.

Друг съветски боец, ситуиран в Беларус, твърди, че е схванал, че отива на война единствено час преди да стартира да марширува към границата. Заповедта била елементарна: " Следвайте транспортното средство пред себе си и стигнете до Киев в границите на 18 часа ".

Според графика и дневника на звеното – които са получени от " Ню Йорк Таймс "  и прегледани от трима самостоятелни военни анализатори, които ги считат за достоверни – първите транспортни средства от конвоя на въпросния войник трябвало да нахлуят от Беларус и да дойдат в покрайнините на украинската столица до 14:55 ч. (дори по-бързо от плануваните 18 часа).

Но солидните транспортни средства били толкоз тежки, че разрушили пътищата, до момента в който се опитвали да се придвижат напред, а конвоят незабавно заседнал, изяснява боецът. Самото прекосяване на границата лишило повече от ден. После обстановката се влошила - в дневника са записани голям брой украински офанзиви и стотици случаи на убити, ранени руснаци и унищожени транспортни средства.

Руската федерация планирала съвсем безконтролен 24-часов " спринт " от границата на Украйна до точка покрай река Днепър - разстояние от 402 км. Може би по тази причина прихванати диалози на ранени бойци от съветски лечебни заведения разкриват, че окупаторите са били изпратени на война с малко храна, образование, патрони или съоръжение – и са гледали по какъв начин по-голямата част от събратята във взводовете им са избивани. В запасите на убити и арестувани съветски бойци са открити предмети като карта от 60-те години на предишния век, разпечатка от " Уикипедия " за това по какъв начин да се работи със снайперска пушка и упоменатия към този момент оптимистичен график за съветската инвазия.
Придворните на Путин
" Ню Йорк Таймс " хвърля светлина и към близкото обграждане на Путин, което е подхранило илюзиите му за слабата украинска войска и малодушните западни сътрудници. Бивш консултант сравнил пред вестника динамичността на връзките между президента и  " придворните "  му със спиралата на радикализацията в обществени медии:

" Те четат настроението му и стартират да му подмятат неща ".

Знае се, че Путин не се е допитал до военни специалисти, преди да подреди нападението. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също призна в изявление, че е научил за офанзивата едвам след началото й.
Съединени американски щати пробвали да предотвратят убийството на съветски военачалник
Съединените щати се опитали да спрат Украйна да убие върховен съветски военачалник - това е още едно от разкритията на " Ню Йорк Таймс ". Американски чиновници разбрали, че ген. Валерий Герасимов планира посещение на фронтовата линия.

Те скрили информацията от украинците, обезпокоени, че покушението може да докара до война сред Съединени американски щати и Русия.

Украинците обаче научили за пътуването и Вашингтон се провалил в апелите към Киев да анулира офанзивата. При нападението десетки съветски бойци били убити, но Герасимов не бил измежду тях.
Русия - подготвена да пожертва 300 000 бойци
Високопоставен съветски чиновник споделил предишния месец на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, че Русия няма да се откаже, без значение какъв брой нейни бойци са убити или ранени. Според източник на НАТО Путин е подготвен да одобри гибелта или раняването на към 300 000 съветски бойци - почти три пъти повече от изчислените загуби на армията до момента. Преди войната, когато Бърнс предизвестил Москва да не нахлува в Украйна, различен почитан чиновник на Руската федерация изтъкнал, че съветската войска е задоволително мощна, с цел да се пребори даже с американците.

Дни след началото на инвазията Путин признал, че украинците са се оказали " по-твърди, в сравнение с ми споделиха ". Той признал заблудата си в диалог с тогавашния министър председател на Израел Нафтали Бенет. Но съветският държавен глава бил оптимист.

" Ние сме огромна страна и имаме самообладание ", уверил Путин.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР