Руснаците се връщат към стратегията на изгорената земя - изпепеляват

...
Руснаците се връщат към стратегията на изгорената земя - изпепеляват
Коментари Харесай

Олег Сенцов: Руснаците оставят след себе си изпепелена земя

" Руснаците се връщат към тактиката на изгорената земя - изпепеляват земята, движат се по нея като пожар ", споделя известният режисьор и деятел Олег Сенцов, който от два месеца е на фронта в Украйна.

Украинският режисьор и деятел Олег Сенцов, който повече от пет години беше зад решетките в Русия като политически пандизчия, към този момент не се занимава с кино - с оръжие в ръка той пази Украйна от настъплението на съветските войски в Луганска област. В изявление за Дъждовни води той споделя за прекарванията си на фронта.

Дъждовни води: Г-н Сенцов, каква е сега обстановката на фронта?

Олег Сенцов: Намирам се в най-трудния сектор край Северодонецк. Това е последната част на Луганска област, която не е окупирана от руснаците. И те поставят всички старания да я завоюват, тъй като им би трябвало някаква победа. В случая - да покажат, че са " освободили " Луганска област. Украинците от своя страна се стремят по всякакъв начин да се защитят. Има доста хора, които са мощно стимулирани, само че нямат опит. И по тази причина позволяват неточности, които водят до пострадвания.

Аз към този момент от два месеца съм на фронта, само че не съм създал нито един изстрел - дистанцията сред воюващите страни е огромно, съвсем не се стига до стрелкови пердах. Преобладаващ е огънят с артилерия, миномети и РСЗО (реактивни системи за залпов огън), а пехотата единствено поддържа линиите. В тези условия най-важното е да не бъдеш погубен, да не бъдеш ранен, да не бъдеш в тежест за другите.

Дъждовни води: На каква тактика от съветска страна ставате очевидец?

Сенцов: Научих доста за тези два месеца, само че най-важното е, че в случай че искаш да се сражаваш, би трябвало да умееш да го правиш. Когато си на война, е доста значимо да имаш спомагателни качества, а освен " знам по какъв начин се стреля с автомат ". В тази война се употребява " мъдро " оръжие, а ние нямаме доста от него. А тук в Донбас руснаците демонстрират, че имат доста муниции. Те просто ни изтласкват, а ние сме принудени да се оттеглим. Изпепеляват земята, движат се по нея като пожар. Принуден си да отстъпиш, а те напредват - това е тактиката им. Същата като в Сирия и в Чечения. В първите дни те явно са си мислели, че ще могат просто по този начин да завладеят Украйна. Но не съумяха и по тази причина се връщат към тактиката на изгорената земя.

Дъждовни води: Според Вас какъв брой дълго може да продължи тази война?

Сенцов: Трудно е да се каже, мъчно е да се вършат прогнози. Мисля, че може да продължи още две-три години - би трябвало да сме подготвени за това. Едва ли ще завърши по-рано, тъй като би трябвало не просто да победим и да освободим територията, само че и да окажем напън върху Русия, с цел да реализираме промяна на режима. Ако там просто бъде изработен държавен прелом и Владимир Путин бъде сменен от някого като Шойгу, Русия ще си остане проблем.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР