Руснаците насъсквали кучета и упражнявали сексуално насилие, украинците използвали електрошокове

...
Руснаците насъсквали кучета и упражнявали сексуално насилие, украинците използвали електрошокове
Коментари Харесай

Изтезания на военнопленници: Русия и Украйна се обвиняват взаимно


Руснаците насъсквали кучета и упражнявали полово принуждение, украинците употребявали електрошокове и ползвали побой - Русия и Украйна се упрекват взаимно, че изтезават военнопленници. Какво е известно?

Украински военнопленници по време на пренасяне в нови лагери

От месеци Мария Н. (името е променено) живее в боязън за ориста на брат си. Той е бил боец в украинската морска пехота в Мариупол. Откакто през април съветската войска стартира да окупира все по-голяма част от пристанищния град, тя губи връзката с него. Малко по-късно Мария го вижда на фотография в проруски канал в Telegram. " Много се изплаших и разбрах, че брат ми е военнопленник в ", раказва тя. И до през днешния ден от брат ѝ няма никаква новина.

Альона Вербицка, отговорничката на украинското президентство за правата на бойците, неведнъж се е срещала с членове на семейства на украински бойци, които не знаят какво се е случило с околните им. Досега Русия е, споделя Вербицка. Но броят на изчезналите е над 15 000, отбелязва тя пред телевизия АРД. Понякога Москва отхвърля да е взимала в плен, макар очевидните индикации, че се е случило тъкмо това. 
Редакцията предлага
Как руснаците измъчват украинците

Вербицка подлага на критика изискванията в съветските лагери, в които са задържани украинските военнопленници. Липсват съществени медицински грижи, хигиенични такъми, храна и облекло, споделя тя.  " Имаме бойци, които се връщат от плен през зимата с летните си облекла. Върналите се украинци са отслабнали с сред 20 и 60 кг ", споделя пред АРД Олександър Кононенко, украинският комисар за човешките права по въпросите за сигурността и защитата.

Заловените от руснаците украински бойци са подложени и на психически напън. Вербицка оповестява за военнопленници, отвеждани уж за замяна на пандизчии, само че без знанието на Киев. Логично, те не са били прибирани от своите хора.  " Това цели да се сътвори усещането, че Украйна изоставя народа си ", разяснява тя. Военнопленници, също така, са принуждавани да сменят лагерите си няколко пъти за къс интервал от време. Така руснаците желаят да предотвратят срещите на украинските бойци с други военнопленници. Същевременно арестуваните украинци нямали и съвсем никаква опция да контактуват с околните си.

И Организация на обединените нации оповестява за изтезания и малтретиране на украински пленени бойци. В последните месеци специалисти по правата на индивида на Организация на обединените нации са разговаряли със 159 души. Интервютата са проведени едва след завръщането им в Украйна, защото Русия в множеството случаи не дава достъп до арестуваните.

Украински военнопленници настояват, че по пътя до лагерите са прекарвали по няколко дни в камиони без достъп до тоалетна или питейна вода. Някои споделят, че лагерите са били оставяни да висят завързани за ръцете и краката си. Има и разкази за офанзиви от кучета и полово принуждение. Твърди се още, че през април в един от лагерите са починали осем военнопленници.

Альона Вербицка упреква Русия, че не съблюдава Женевската спогодба за третирането на военнопленници. За управлението на това съглашение е виновен Червеният кръст. Оттам обаче пред АРд отхвърлиха да дадат коментар по съответните случаи. 

Организация на обединените нации: Има злоупотреби и с съветски пандизчии

Но съгласно Организация на обединените нации. През последните месеци организацията е разговаряла със 175 съветски пандизчии. Киев е разрешил на специалистите достъп до тях.

Съобщава се за изтезания с електрически шокове и за побои. Мнозина настояват, че са били превозени голи в камиони - с ръце, вързани зад тила. Международната организация оповестява, че малтретирането се е случвало главно при арестите. " Ако следствието удостовери изказванията, ще има наказателни последици за забърканите лица ", дава обещание отговорничката на украинското президентство за правата на бойците. В момента тя и сътрудниците ѝ организират диалози с украинските бойци, в които им коментират какъв е верният метод към военнопленници. 

Русия отвлича и цивилни?

В същото време Украйна упреква Русия, че с изключение на бойци, взима като военнопленници и цивилни жители. В окупираните територии е имало арести на лекари, учители и пенсионери, за които се е предполагало, че са сътрудничили на украинските управляващи. Русия продължава да разменя украински цивилни за съветски военнопленници. " Цивилни жители не могат да бъдат взимани като военнопленници ", упорства Вербицка. Олександър Кононенко оповестява, че до момента от съветски плен са се завърнали 1456 души, в това число и над 100 цивилни. 90 % от завърналите се са били заболели или ранени.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Те изнасилиха и убиха щерка ни. Мразим съветския свят. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР