Руснаците купуват от посредници и доставят хардуера на SpaceX на

...
Руснаците купуват от посредници и доставят хардуера на SpaceX на
Коментари Харесай

Невероятно: изтече секретен материал описващ по какъв начин Русия получава Starlink терминали и ги използва във войната с Украйна

Руснаците купуват от медиатори и доставят хардуера на SpaceX на фронтовата линия.

В оповестения през днешния ден специфичен отчет се разказва по какъв начин Русия се снабдява със Starlink терминали за своята война в Украйна. Това става макар глобите на Съединени американски щати и изказванията на SpaceX, че Русия не е купувала тези терминали нито директно, нито индиректно.

В отчета на Wall Street Journal се разказват продажби на черния пазар на руснаци и на суданската паравоенна група, наречена Сили за бърза поддръжка (Rapid Support Forces – RSF). Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен неотдавна откри, че Силите за бърза поддръжка и съюзническите милиции са направили военни закононарушения и са виновни за етническото пречистване в Дарфур.

WSJ съобщи, че е „ наблюдавал продажбите на Starlink в голям брой съветски онлайн платформи за разнородни продажби на дребно„, „ интервюирал е съветски и судански медиатори и прекупвачи и е наблюдавал съветски доброволчески групи, които доставят хардуера на SpaceX до фронтовата линия„.

WSJ разказва някой си Олег, продавач в основания в Москва онлайн ритейлър shopozz.ru, който „ добавя нормалния си бизнес на продажба на прахосмукачки и стойки за телефони на таблото, като продава десетки интернет терминали Starlink, които се озовават при руснаците на фронтовата линия в Украйна “.

Съобщава се, че терминалите Starlink обезпечават техническо надграждане и доста усъвършенстване на съветските войски. Това е по този начин, тъй като техните радиокомуникации се заглушават или прихващат от украинските войски.

„ В Русия има медиатори, които купуват хардуера, от време на време посредством eBay, в Съединени американски щати и другаде, в това число на черния пазар в Централна Азия, Дубай или Югоизточна Азия, след което го вкарват контрабандно в Русия “, се споделя в отчета. „ Руски доброволци намерено се хвалят в обществените мрежи, че доставят терминалите на войските. Те са част от неофициалните старания за увеличение на потреблението на Starlink от Русия в Украйна, където съветските сили напредват “.

Тези „ медиатори се усилиха през миналите няколко месеца. Те купуват потребителски терминали и ги доставят на съветските сили “, се споделя още в отчета.

Законодателите се съмняват в спазването на глобите от страна на SpaceX

Днешният отчет се появи към месец откакто двама законодатели от Демократическата партия изпратиха писмо до SpaceX. В него те настояват, че потреблението на Starlink от страна на Русия в Украйна повдига въпроси по отношение на „ спазването от страна на SpaceX на американските наказания и надзор на износа„.

„ Обезпокоени сме, че може би не разполагате с подобаващи защитни механизми и политики, с цел да гарантирате, че вашите технологии не са добити директно или непряко. И дали не се употребяват нелегално от Русия “, се споделя в писмото на американските депутати.

Джейми Раскин (окръг Колумбия) и Робърт Гарсия (окръг Калифорния).

През февруари основният изпълнителен шеф на SpaceX Илън Мъск отхвърли това. Той разгласи тези известия за „ подправени вести, в които се твърди, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия “. Мъск сподели, че „ доколкото ни е известно, нито един Starlink терминал не е бил продаден директно или индиректно на Русия„.

Русия ясно съобщи, че не позволява потреблението на Starlink. Говорителят на съветския президент Владимир Путин съобщи през февруари, че Starlink „ не е сертифициран [в Русия]. Следователно не може и не се доставя публично тук. Не може да се употребява по никакъв метод “.

Но е то че в новия отчет на Journal се споделя, че съперниците на Съединени американски щати са съумели да се свържат със спътниците. Това е станало, откакто дилърите, които продават терминали Starlink, са „ записали хардуера в страните, където Starlink е позволен “. SpaceX употребява географско блокиране, с цел да ограничи достъпа до Starlink. А Мъск изрично съобщи, че „ спътниците на Starlink не могат да осъществят интернет връзка в Русия “. Само че блокирането на съветското потребление на Starlink на територията на Украйна, без да се засегне потреблението на услугата от украинските войски, е нещо напълно друго и доста по-сложно.

Украйна и Судан желаят помощ от SpaceX

Най-високопоставеният офицер от военното разузнаване на Украйна, генерал-лейтенант Кирил Буданов, съобщи в изявление следните тревожни данни. Той сподели, че „ съветските нашественически сили в страната му употребяват хиляди сателитни интернет терминали на Starlink„. Както и и че мрежата е дейна в окупираните елементи на Украйна. При това от „ много дълго време„, съгласно отчета на WSJ от месец февруари.

В новия отчет на изданието се показва, че „ украински публични лица са декларирали, че са се свързали със SpaceX по отношение на това, че съветските войски употребяват Starlink терминалите в Украйна. Както и че към този момент работят взаимно за намиране на решение “. Докладът също по този начин цитира помощник-министъра на защитата на Съединени американски щати за галактическата политика Джон Плъмб. Той твърди, че Съединени американски щати „ работят с Украйна и ние работим със Starlink “ за това по какъв начин да се приключи съветското потребление на Starlink в Украйна.

Съобщава се, че суданските войски също употребяват Starlink в боевете против държавните сили. „ Судански военни чиновници и неоторизирани търговци на Starlink обявиха в изявленията, че Абделрахим Хамдан Дагало, заместник-командир на RSF, е направлявал закупуването на стотици терминали Starlink от търговци в Обединените арабски емирства„. Това се споделя още в отчета на WSJ.

В отчета се споделя също, че „ суданските управляващи са се свързали със SpaceX и са поискали помощ за контролиране на потреблението на Starlink. Освен това са разрешили на военните да изключат обслужването в зоните, в които те са помагали на руснаците. Суданските чиновници обявиха, че Starlink към момента не е дала отговор на настояването “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР