Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за

...
Руснаци, живеещи у нас, сигнализират, че много от кандидатствалите за
Коментари Харесай

Руснаци, кандидати за българско гражданство, се оплакват: Получаваме откази масово

Руснаци, живеещи у нас, алармират, че доста от кандидатствалите за българско поданство, получават отвод. Основният претекст бил, че не са потвърдили изцяло българския си генезис, заяви Нова телевизия.

Още до момента в който живеели в Русия, Владимир Барзиков и фамилията му имали проекти да се реалокират у нас. Той споделя, че почнал да вади документи за произхода си, откакто схванал, че дядо му е българин. От Държавната организация за българите в чужбина удостоверили, че Владимир има български корени. Началото на войната в Украйна през февруари 2022 година форсирало идването на фамилията му в България. Те се откриват в страната от 20 март същата година.

Сега Владимир живее в Банско и работи като ски преподавател. През цялото време той умерено чакал българското поданство, уверен, че проблем няма да има. Вече имал приет български генезис и по тази причина вярвал, че издаването на документа ще е условност.

Преди няколко седмици обаче Владимир получава отвод, без да му бъде обяснено за какво и без спомагателни инспекции. Сега той е в неразбиране.

„ Всички документи са действителни, няма имитации. Просто желая да доведа нещата до край “, споделя Владимир. И добавя, че познава доста други руснаци със същия проблем.

В отхвърли, който руснакът с български корени получил, написа, че има спорни данни за произхода му. Владимир възнамерява да се обърне към съда.

Адвокат Петър Славов разяснява, че не е осведомен с документите на Барзиков, само че това, което му е направило усещане е, че Владимир приказва на съветски в изявлението. Юристът уточни, че едно от условията за българско поданство е лицето да владее български език.

Славов добави, че измененията в Конституцията също са значими в въпросите за приемане на българско поданство. „ Излиза, че чужденец с българско поданство може да стане народен представител или министър, а това е парадокс “, добави той.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР