Руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло преврат в България по

...
Руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло преврат в България по
Коментари Харесай

Христо Грозев: Русия е подготвяла преврат в България през 20...

Руското военно разузнаване ГРУ е подготвяло прелом в България по модела на пропадналия опит в Черна гора през 2016 година Това заяви проверяващият публицист Христо Грозев в изявление за предаването “Контракоментар ” на Асен Генов. Той е трябвало да се случи няколко месеца преди този в Подгорица, предава.

По думите на Грозев сюжетът е бил същия като в Черна гора. Около 700 души е трябвало да атакуван Народното събрание и да стартират престрелки. Той добави, че в подготовката са взели участие и паравоенните формирования, настоящи на територията на България.

 По случайност, обвързвана със напълно друго следствие, българската полиция е съумяла да разбере за подготвяни прелом и да го парира, посочи Христо Грозев, който е търсен от ГРУ.

Русия не съумя и в опита си за прелом в Черна гора. Тогава 14 причинители, които по-късно бяха наказани, бяха възнамерявали да завладяват постройката на Народното събрание и да убият тогавашния министър председател Мило Джуканович. Целата име била да открият проруско ръководство, което да отклони страната от пътя ѝ към Европейски Съюз и НАТО.

След несполучливия опит за прелом страната се причисли към НАТО през юни 2017 година и по този начин провокира остри рецензии от Кремъл и от проруски настроената съпротива. Москва отхвърля да има нещо общо с опита за прелом.

 През 2019 година Върховният съд в Черна гора призна за отговорни 14-те обвинени за несполучливия опит за прелом. Като уредници най-големи присъди получиха двама съветски жители, считани за сътрудници на ГРУ – Едуард Шишмаков беше наказан на 15 години в пандиза, а Владимир Попов – на 12. Двамата бяха приети за отговорни по обвинявания в тероризъм.

Двамата водачи на проруската опозицонна партия Демократичен фронт получиха по пет години зад решетките, а водачът им – 18 месеца. Те бяха упрекнати в скрит план против конституционния ред в страната. За отговорни бяха приети и деветима сръбски жители, членове на ултранационалистическа формация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР