Руското външно министерство изпрати протестна нота до посолството на САЩ

...
Руското външно министерство изпрати протестна нота до посолството на САЩ
Коментари Харесай

Русия предупреди САЩ, че при провокации на НАТО ще отговори с всички налични средства

Руското външно министерство изпрати протестна нота до посолството на Съединени американски щати в Москва в сряда, като предизвести за рисковите последствия от провокациите по съветските граници . Това съобщи формалният представител на ведомството Мария Захарова, оповестява ТАСС.

" Военната интензивност на Съединените щати и страните-членки на НАТО по периметъра на съветските граници, в това число полети на военни самолети и рискови маневри на военноморски кораби, продължава да набира скорост .

" От опити за тестване на системата за сигурност на нашите граници , американските военни и техните съдружници от НАТО се обърнаха към провокации против цивилни самолети . Във връзка с тези провокативни дейности на посолството на Съединени американски щати в Москва на 8 декември бе връчена протестна нота, предупреждаваща за рисковите последствия от сходно неблагоразумие ", разяснява Захарова.
 Русия подвигна изтребители против френски военни самолети над Черно море
Русия подвигна изтребители против френски военни самолети над Черно море

Два тактически изтребителя Мираж-2000 и Рафал

Москва, като си резервира правото да отговори на съответните провокации от Съединените щати и ръководените от нея членове на НАТО, приканва за значителен разговор по отношение на гаранциите за сигурност и разискване на способи за понижаване на военно-политическото напрежение , в това число разновидности за попречване на рискови произшествия във въздуха и морето.

" В противоположен случай всички средства, с които разполагаме, ще бъдат употребявани за попречване и унищожаване на зараждащи закани ", сподели дипломатът.

Захарова акцентира, че неприемливата и рискова активност на авиацията на страните членки на НАТО , когато полетите на американски военни самолети и съдружници на Съединени американски щати в алианса се правят без радиовръзка, даване на проекти за полети и приемане на позволение за надзор на въздушното придвижване, крие съществени опасности за сигурността на гражданските самолети . " Това нарушава главните правила на интернационалната въздушна навигация в сходство с Чикагската спогодба за интернационално гражданско въздухоплаване от 1944 година, както и други правила на интернационалното право ".

Предупреждението пред американската страна, изброява скорошни произшествия, " които единствено по щастливо стичане на събитията и с помощта на навременната реакция на съветските водачи и авиодиспечерите не доведоха до покруса ". По-специално, документът се отнася до случаите от 6 и 13 октомври, както и от 3 декември, когато.

" Изключително с помощта на професионализма и дисциплината на нашите авиационни служби успяхме да сменим ешелона и конфликтът беше предотвратен ", добави Захарова.
 Путин чака още диалози за сигурност с Байдън и дава обещание Русия да се отбрани
Путин чака още диалози за сигурност с Байдън и дава обещание Русия да се отбрани

Разширяване на НАТО на изток и включване на Украйна е доста сензитивен въпрос
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР