Руското министерство на отбраната започна разгръщането на хидроакустична противодиверсионна система

...
Руското министерство на отбраната започна разгръщането на хидроакустична противодиверсионна система
Коментари Харесай

Русия въвежда щит срещу подводната диверсия

Руското министерство на защитата стартира разгръщането на хидроакустична противодиверсионна система ДИАБАС по всички свои военно-морски бази, оповестява „ Известия ".
С нейна помощ става допустимо следенето на подводни обекти, намиращи се в рамките на охраняемата акватория или в директна непосредственост с нея. Системата вижда противников плавателни съдове и влекачи, а най-важното - подводни безпилотни апарати. Военният флот на всяка страна по света отделя изключително внимание на новите средства за битка с подводната измама.
В основния щаб на ВМФ настояват, че системата ДИАБАС е създадена за отбрана на военно-морските бази и другите значими инфраструктурни обекти. Комплексът се състои от хидрофони и общоприет резервоар, в който са оборудвани работни места за операторите, проследяващи обстановката в акваторията. Изнесените хидрофони - това са очите и ушите на ДИАБАС. Те могат да се открият както на дъното на акваторията, по този начин и на пристанища и вълноломи. Системата е оптимално мобилна.
Контейнерът може да бъде претрупан на железопътна платформа, на камион или на аероплан, и да бъде превозен до нужната точка, без на практика да бъде разкрито наличието му, защото с нищо не се отличава от останалите.
Хидрофоните с висока степен на надеждност разрешават да се вземат решение задания за автоматизирано разкриване и определение на параметрите на придвижване на подозрителните обекти. В режим онлайн те са способни да дефинират местонахождението, курса, скоростта и дълбочината, на които се намира диверсантът. С тяхна помощ може да се откри местонахождението и на цели над водата и във въздуха.
В режим онлайн ДИАБАС ще дава инструкции на задачите на бойците от антидиверсионните спецчасти, охраняващи обекта. За да може вярно да се избира тактиката за заличаване или обезвреждане на диверсантите, системата ще реализира тяхната подредба и ще дефинира оборудването им, включително съществуването на оръжия и механически средства. С висока акуратност ДИАБАС може да разграничава плавателните съдове от подводните безпилотни апарати и да открива броя на нарушителите.
Желателно е диверсионно-разузнавателните групи на съперника да бъдат унищожавани, до момента в който се намират на дъното. Затова на посочените от системата места бойците от спецчастите се издигат на катери. Предвидено е, че вражеските разузнавачи по предписание стартират обстрел с гранати - по този начин прикритите диверсанти единствено изплуват на повърхността. Руската войска и флотът разполагат с противодиверсионни специфични средства - комплексите ДП-62 „ Дамба ". Те са основани въз основата на реактивните системи за залпов огън „ Град " и са предопределени за заличаване на подводни диверсанти и свръхмалки подводници.
Отрядите по противопоставяне на диверсионните сили и средства са оборудвани и с бързоходни катери от вида „ Раптор " и „ Грачонок ", въоръжени с гранатомети и картечници с огромен диаметър. Новите системи за битката с подводните диверсанти са витално нужни на актуалния флот, счита ръководителят на Клуба на моряците-подводници в Санкт Петербург капитанът от запаса Игор Курдин. Според него в съветския военно-морски флот на битката с подводните диверсионни сили отделят доста по-голямо внимание, в сравнение с в руското време.
„ Водещите страни в света влагат обилни суми в развиването на своите диверсионни средства. Затова тези системи би трябвало да се усъвършенстват. Нашият флот е задължен да бъде подготвен за всевъзможни непредвидени събития ", разяснява той.
Командването на НАТО смята, че с провеждането на сходни специфични интервенции може да се нанесе забележителна вреда на съперника и в къси периоди да се подсигурява подриване на вражеския политически, стопански и боен капацитет, подчертава „ Известия ". Диверсионно-разузнавателните сили на Съединени американски щати, Англия и Италия се считат за най-съвременните в света.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР