Руското министерство на отбраната оповести данни за съветските граждани, загинали

...
Руското министерство на отбраната оповести данни за съветските граждани, загинали
Коментари Харесай

Русия: По време на Карибската криза в Куба са загинали 64-ма граждани на СССР

Руското министерство на защитата оповести данни за руските жители, починали на територията на Куба по време на Карибската рецесия през 1962 година - интервала на внезапно опълчване на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати, съобщи ТАСС. Данните са оповестени през вчерашния ден на формалния уебсайт на министерството и съставляват 64-ма души.


"Точният брой на загубите на руските военнослужещи в хода на интервенцията до момента публично не са съобщавани. По данни на министерството на защитата на Русия, от 1 август 1962 до 16 август 1964 година в Куба са починали 64-ма руски жители ", се споделя в известието. Преди 55 година, на 9 септември 1962 година, в границите на секретна интервенция "Анадир " в Куба бяха доставени първите руски балистични ракети, а по-късно Москва достави и нуклеарни бойни заряди за тях. Проведената през август-октомври 1962 година интервенция бе отговор на разполагането на американски ракети в Турция и Италия, а също и на опасността от американско военно навлизане в Куба, напомня ТАСС. Разширяването на руското военно наличие в Куба, ситуирана на по-малко от 200 км от Съединени американски щати, провокира Карибската рецесия - най-острия епизод от интервала на Студената война, при който светът се оказа на ръба на нуклеарен конфликт сред двете свръхдържави.

В известието на съветското военно министерство не се показва при какви условия са починали руските жители в Куба тогава.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР