Руското финансово министерство съобщи, че е одобрена временна процедура за

...
Руското финансово министерство съобщи, че е одобрена временна процедура за
Коментари Харесай

Руският финансов министър: Западни страни искат да организират изкуствен дефолт

Руското финансово министерство заяви, че е утвърдена краткотрайна процедура за погасяване на дълга в задгранична валута, само че предизвести, че заплащанията ще бъдат осъществени в рубли, в случай че глобите попречат на банките да изпълнят отговорностите си във валутата на издаване, съобщи Ройтерс.

Западните наказания поради събитията в Украйна изключиха Русия от основни интервенции за международните финансови пазари, разпалвайки най-тежката икономическа рецесия от 1991 година, когато Съветският съюз се разпадна.

Твърденията, че Русия не може да извърши отговорностите си по външния си дълг не са правилни, съобщи финансовият министър Антон Силуанов, допълвайки, че страната разполага с нужните средства, с цел да го направи.

Правителството би трябвало да заплати 117 милиона $ от деноминираните в долари облигации в сряда (16 март).

Кабинетът заяви, че е одобрил краткотрайна процедура, с цел да разреши на банките да извършат заплащанията в задгранична валута, само че акцентира, че опцията това да се случи зависи от глобите.

Някои съветски банки бяха изключени от системата за интернационалните заплащания СУИФТ (SWIFT), което попречи на напъните за прекачване на пари отвън Русия. 
Ако заплащанията не могат да бъдат осъществени, то финансовото министерство разгласи, че ще изплати еврооблигациите в рубли, което е еднакво на дефолт. Рублата се срина до рекордно ниски нива през последните седмици.

Замразяването на валутните сметки на централната банка и държавните сметки в задгранична валута може да бъде обсъждано като предпочитание от някои западни страни да провеждат неестествен дефолт , означи Силуанов.

На 5 март президентът на Русия Владимир Путин подписа декрет за краткотрайна процедура за осъществяване на отговорностите към някои задгранични кредитори, която  позволява да се изплащат валутни задължения към кредитори и страни с " вражески дейности " против Русия, в рубли, напомня ТАСС. Това ще става посредством специфични сметки в съветски банки.

Силуанов съобщи на 10 март, че Русия ще изплати на 16 март външния си дълг във валута, единствено в случай че валутните й сметки – към 300 милиарда $ – бъдат размразени. Ако това не стане, Москва ще погасява и обслужва валутните си отговорности в рубли.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР