Руско-американска журналистка, работеща за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, е била

...
Руско-американска журналистка, работеща за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, е била
Коментари Харесай

Американски журналист, работещ за Радио Свободна Европа, е задържан в Русия, се казва в изявление

Руско-американска журналистка, работеща за Радио Свободна Европа/Радио Свобода, е била арестувана в Русия и упрекната, че не се е записала като задграничен сътрудник, оповестиха нейният шеф и група за наблюдаване на публицисти в сряда.

Алсу Курмашева, редактор в татарско-башкирската работа на изданието, която живее в Прага, Чехия, „ би трябвало да бъде освободена, с цел да може неотложно да се върне при фамилията си “, сподели в изказване настоящият президент на RFE/RL Джефри Гедмин.

Тя е вторият американски публицист, арестуван от Русия през последните месеци. Евън Гершкович, кореспондент на Wall Street Journal, е арестуван от март, упрекнат в шпионаж.

Курмашева живее в Прага, Чехия, само че е влезнала в Русия на 20 май по фамилна неотложност, основаният в Ню Йорк Комитет за Protect Journalists се споделя в изказване.

Тя беше краткотрайно арестувана на летището в Казан на 2 юни преди полета си за връщане, където бяха иззети нейните американски и съветски паспорти и тя беше санкционирана, тъй като не е записала американския си паспорт при съветските управляващи, съгласно RFE/RFL.

Тя е чакала връщането на паспортите си, когато е оповестено новото обвиняване, сподели CPJ, добавяйки, че в случай че бъде приета за отговорна, тя е изправена пред до пет години затвор.

Организацията сподели, че е „ надълбоко загрижени “ от обвиняванията.

Руските управляващи би трябвало „ да я освободят неотложно и да смъкват всички обвинявания против нея “, сподели Гулноза Саид, програмен координатор на CPJ за Европа и Централна Азия.

„ Журналистиката не е закононарушение и Курмашева задържането е още едно доказателство, че Русия е решена да задуши самостоятелното отразяване. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР