Руският ядрен отрасъл е готов за разширяване на сътрудничеството си

...
Руският ядрен отрасъл е готов за разширяване на сътрудничеството си
Коментари Харесай

Росатом иска сътрудничество с ЕС

Руският нуклеарен бранш е подготвен за разширение на съдействието си със страните от Европейския съюз в региона на нуклеарната енергетика, което започва преди към петдесет години. Държавна корпорация „ Росатом “ вижда пред себе си нови перспективни планове, които може да извърши със страните от Европа на тяхна територия. По тези тематики и във връзка с плановете в бъдеще приказва пред "РИА Новости " първият заместител общоприет шеф и шеф на блока за интернационална активност на „ Росатом “ Кирил Комаров в коридорите на конференцията за нуклеарна сигурност в Европа (Conference 2017 Nuclear safety in Europe), която се организира в Белгия.

„ Не виждам никакви проблеми в съдействието сред Русия и Европейски Съюз в региона на атомната енергетика. Имаме сполучливо дългогодишно съдействие, което започва преди 47 години и до в този момент не е било прекъсвано и за ден. Имаме сериозен размер на взаимни търговски връзки, взаимни планове в трети страни, които възлизат на милиарди евро годишно. Това е сполучливо и взаимноизгодно съдействие, което непрекъснато развиваме и допълваме с нови детайли “, показа Комаров.

„ В момента виждаме необятен фронт за работа по back-end във Англия, обвързвана с извеждането от употреба и преправянето на горивото. Има голям брой полемики по тематиката по какъв начин се строят складове за отработено нуклеарно гориво. Нашата твърда позиция е, че сегашното равнище на съветските технологии разрешава преди да погребем горивото, да го преработим съществено. Тоест, да извлечем от горивото потребните материали и свойства, които могат да се употребяват още един път, а по-късно да решим въпроса със съхранението, с намаляването на размера и съкращаването на периода на разпад. Това също е необятна сфера за партньорска работа както с Англия, по този начин и със страните от Европейския съюз.

Ние сме отворени към разнообразни форми на съдействие. Вече 20 години партнираме с Areva за правенето на гориво по френска технология на територията на Русия. Това е преференциално и за французите, и за нас, и несъмнено – за потребителите. Стартирахме разговор с нашите френски сътрудници по какъв начин да обединим напъните си, с цел да създадем същото за горивото по съветска технология. Това може да бъде гориво за нашите настоящи блокове ВВЕР, а в вероятност може да бъде и горивото с квадратен дизайн на касетите. В този смисъл, нуклеарната енергетика е интернационален бранш, всичко при нея е взаимосвързано, няма националноизолирани зони “, заключи Комаров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР