Руският външен министър Сергей Лавров пристигна на работно посещение в

...
Руският външен министър Сергей Лавров пристигна на работно посещение в
Коментари Харесай

Сергей Лавров пристигна на работно посещение в Република Южна Африка

Руският външен министър Сергей Лавров дойде на работно посещаване в Република Южна Африка (РЮА), съобщи ТАСС.

Лавров се срещнa с южноафриканската си колежка Наледи Пандор.

South Africa has given Russia's foreign affairs minister Sergei Lavrov a warm welcome during a one day diplomatic visit. But some critics say the visit may cast doubt on on South Africa's repeated insistence that it is neutral on the ongoing conflict between Russia and Ukraine.
— Pumza Fihlani (@Pumza_Fihlani)
Очаква се измежду тематиките на диалозите да е подготовката на втората среща на върха и икономическия конгрес Русия-Африка от 26 до 29 юли в Санкт Петербург. Министрите ще имат опция да обменят отзиви по въпроси от двустранен интерес, както и по основните интернационалните тематики. Те евентуално ще обсъдят и настоящи въпроси на съдействието по линия на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА), чийто ръководител тази година е РЮА, както и съдействието на други интернационалните конгреси.

Предишната среща на Лавров с Пандор беше през септември предходната година в коридорите на 77-ото Общо заседание на Организация на обединените нации. Тогава двете страни потвърдиха взаимния си интерес от задълбочаване на политическия разговор и по-нататъшно развиване на връзките на стратегическо партньорство.

Правителството на южноафриканския президент Сирил Рамапоса зае неутрална позиция за спора в Украйна и изрази предпочитание да посредничи, отбелязва Ройтерс.

Пандор неведнъж акцентира, че РЮА няма да разреши да бъде принуждавана да взема страна, и упрекна Запада, че ползва изборен метод, като жигосва Русия и в това време подценява други въпроси като израелската окупация на палестинските територии.

The world took a stand to help South Africa end apartheid, but now the South African government refuses to take a stand against the Russian government's war crimes in Ukraine.
— Kenneth Roth (@KenRoth)
Но даже и макар че разгласи неутралитет във връзка с спора в Украйна и се въздържа при гласуванията на резолюциите по отношение на него в Организация на обединените нации, РЮА поддържа близки връзки с Русия, която е исторически другар на ръководещата в Претория партия Африкански народен конгрес още от времето когато тя беше освободително придвижване, борещо се против апартейда и ръководството на бялото малцинство.

Макар сред РЮА и Русия да няма кой знае какъв стокообмен, Претория е бранител на схващането за света, споделяно от Москва и Пекин, че американската надмощие би трябвало да бъде сменена от многополюсен свят, в който не трябва една-единствена страна да има геополитическо превъзходство над другите.

South Africa has refused to condemn Russia's invasion of Ukraine and resisted taking sides over the war.
— The Moscow Times (@MoscowTimes)
Второто посещаване на Лавров в РЮА за последните шест месеца идва в навечерието на идната среща на върха Русия-Африка, която бе планувана за предходната година, само че бе отсрочена за този юли поради спора в Украйна.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР