Руският външен министър Сергей Лавров изнесе реч по време на

...
Руският външен министър Сергей Лавров изнесе реч по време на
Коментари Харесай

Мария Габриел и Блинкен напуснаха срещата на ОССЕ в протест срещу Лавров

Руският външен министър Сергей Лавров изнесе тирада по време на срещата на външните министри на ОССЕ, в която за следващ път атакува НАТО, Европейския съюз и Украйна.

В речта си той даже осмя Организацията за сигурност и съдействие, на чиято среща той беше посетител, като съобщи, че тя е като " придатък " на Европейски Съюз и НАТО.

Пламенната тирада с агитация на Лавров обаче не беше чута от всички. Българският външен министър и вицепремиер Мария Габриел не участва на съвещанието с съветския първи посланик. Същото направи и американския държавен секретар Антъни Блинкен.

Отсъствието им беше в символ на митинг против наличието на Лавров на срещата на ОССЕ. Естония, Латвия, Литва и Украйна също бойкотираха изявата му.

Това обаче не спря съветският министър за следващ път да употребява съветска агитация и да упрекна Запада, че толерира " ръководещия неонацистки режим в Киев ".

Присъстващите министри на срещата насочиха насрещни остри рецензии към Лавров след изявлението му.

" Опитите на Русия да упреква другите за личния си избор са пределно ясни. Няма да създадем компромис с главните правила на европейския ред за сигурност или да позволим на Русия да лиши Украйна от правото да направи своя самостоятелен избор в региона на външната политика и сигурността - правила, с които самата Русия се е съгласила ", съобщи датският външен министър Ларс Локе Расмусен, който говореше, откакто Лавров напусна залата.

ОССЕ е междуправителствена организация, ориентирана към поощряване на сигурността, стабилността и съдействието сред участващите в нея страни. Русия е един от 57-те членове на ОССЕ, основана по време на Студената война за да понижи напрежението сред тогавашните два блока. Участие на Лавров на срещата в Скопие обаче сътвори истински интернационален скандал.

Руският министър трябваше да получи особено позволение за прехвръкване над европейското въздушно пространство, с цел да участва на срещата - първото му посещаване в страна от НАТО, откогато Кремъл стартира пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 година Първоначално той разгласи, че България е разрешила неговия полет да прелети над територията ѝ, само че в последна сметка това по този начин и не се случи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР