Руският външен министър каза, че не очаква нищо добро за

...
Руският външен министър каза, че не очаква нищо добро за
Коментари Харесай

Лавров нарече САЩ агресивна държава от НАТО заради съвместните им учения с Армения

Руският външен министър сподели, че не чака " нищо положително " за района на Южен Кавказ вследствие на плануваните военни маневри, които Армения ще организира взаимно със Съединени американски щати, съобщи Ройтерс.

„ Агресивна страна от НАТО се пробва да навлезе в Южен Кавказ “, сподели през вчерашния ден Лавров в Делхи на конференцията си в края на срещата на върха на Г-20.

„ Където и да се появят американски бази – а те са стотици по целия свят, както знаем – това не води до нищо положително “, сподели Лавров.

„ Действията на арменското управление провокират у нас страдание “, сподели съветският първи посланик.

Той имаше поради проектите на Армения, подкрепена от Съединени американски щати, да организира на своя територия ученията „ Игъл партнър 2023 “ ( " Eagle Partner 2023 " ), които стартират през днешния ден и не престават до 20 септември.

Лавров разкритикува и по думите му " много арогантни изказвания ", направени неотдавна от арменски политици за Москва.

Той отхвърли догатката, че Русия изоставя конфликтния район Нагорни Карабах, който е в основата на продължаващия от десетилетия спор сред Армения и Азербайджан.

В началото на 90-те години Нагорни Карабах се отдели от Баку с поддръжката на Ереван след кървава революция.

През 2020 година благодарение на Турция азербайджанците, добре въоръжени с помощта на приходите от нефт, съумяха да си върнат контрола върху анклава след въоръжен спор.

Когато прекратяването на огъня най-сетне беше подписано, арменците трябваше да правят отстъпка повече от 70 % от териториите, които преди този момент бяха направлявали в Нагорни Карабах.

Армения възприе като изменничество това, че съветският президент Владимир Путин на процедура съобщи оспорвания район на Азербайджан до момента в който посредничеше за договорката.

Оттогава Русия е разположила в Нагорни Карабах 2000 бойци, с цел да следят спазването на мирното съглашение.

При сключването му бяха контрактувани и по-нататъшни договаряния сред Армения и Азербайджан за статута на Нагорни Карабах, сподели Лавров.

В момента обстановката в района е напрегната, защото азербайджанците блокират Лачинския кулоар, който е единственият достъп на Армения до района, обитаем най-вече с арменци.

Наблюдатели и поданици разказват обстановката като филантропична рецесия, базирайки се на дефицит на храна и медикаменти, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР