Руският президент Владимир Путин ще се срещне утре в Санкт

...
Руският президент Владимир Путин ще се срещне утре в Санкт
Коментари Харесай

Путин с важна среща

Руският президент Владимир Путин ще се срещне на следващия ден в Санкт Петербург с ръководителя на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от ДПА.

Гроси сподели, че на фона на продължаващите офанзиви договаря с Киев и Москва за основаване на демилитаризирана зона към украинската атомна електроцентрала " Запорожие ", най-голямата в Европа. Той се надява, че такава зона ще понижи заплахата от повреда в централата. Русия управлява атомната електроцентрала от началото на март, когато нейните войски окупираха огромни елементи от Южна Украйна. В АЕЦ-а обаче работят украинци.

Външното електрозахранване на централата беше възобновено нощес след следващото му спиране поради вреди, породени от обстрел. Тази повтаряща се обстановка поражда опасения от случай. Ако външното зареждане бъде прекратено, дизеловите генератори се включват автоматизирано. Според оператора на украинската електроцентрала обаче запасите от дизел подсигуряват единствено 10 дни работа в спешен режим.

Атомната централа спря работа преди седмици, само че нуклеарните материали би трябвало да продължат да се охлаждат, даже когато тя не работи. Обстрелът на обекта продължава съвсем всеки ден и Гроси наскоро прикани той неотложно да спре, защото офанзивите усилват заплахата от пагубна нуклеарна повреда. 

Песков добави, че на следващия ден в Санкт Петербург Путин ще се срещне и с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, ще има и други работни срещи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР