Руският президент Владимир Путин се явява на президентските избори в

...
Руският президент Владимир Путин се явява на президентските избори в
Коментари Харесай

Путин отива на изборите без ясен икономически план


Руският президент Владимир Путин се явява на президентските избори в неделя на фона на остри различия в съветския хайлайф за икономическата тактика на неговия идващ мандат. Това настояват служители и анализатори.

За 18 години, откогато Путин е на власт, доста руснаци съумяха да поживеят наред с помощта на високите цени на петрола, поддържащи постоянни темповете на икономическия напредък.

През 2008 година светът обаче се оказа замесен във финансова рецесия, а няколко години по-късно съветската стопанска система стана обект на западните наказания, въведени поради присъединението на Крим и намесата в спора в Украйна. Спадът на петролните котировки и рублата предизвикаха растеж на цените, които още повече удариха по фамилния бюджет на руснака.

Въпреки че предходната година стопанската система се върна към растеж, а инфлацията се забави, доста руснаци през днешния ден се усещат по-бедни, в сравнение с през годините на обилие.

Избирателите желаят от Путин стопански промени. Заради отсъствието на действителна съпротива, актуалният президент, както се чака, ще удържи лесна победа на изборите и ще бъде избран отново за четвърти мандат. Това надали ще се трансформира в тласък за това да се показа проект за съответни промени. Освен това на фона на острите различия измежду служителите създаването на проекта наподобява много сложна задача.

Старши сътрудникът в икономическата и политическата консултантска организация „ Макро адвайзър “ Крис Уифър съобщи, че Кремъл е основал „ златно страшилище “ от упованията, че виталният стандарт на популацията ще продължи непрекъснато да пораства.

„ Ние се намираме на този стадий, когато хората осъзнават, че техният витален стандарт се утежнява, а вероятностите за неговото възстановяване са дребни “, сподели той. „ Те желаят от управляващите някакви дейности или са почнали да молят страната да направи нещо с това. Властите слушат, само че никой не знае, какво да се направи “.

Путин неведнъж призоваваше да се увеличи виталния стандарт и през март по време на годишното си обръщение към Федералното заседание съобщи, че Русия би трябвало да „ усили Брутният вътрешен продукт на глава от популацията веднъж и половина “ доникъде на идващото десетилетие. Обаче нито Кремъл, нито министрите предложиха някакви съответни пътища за постигането на тези амбициозни цели.

[b]Шестима държавни служители обявиха пред Ройтерс, че основните играчи, в това число министърът на икономическото развиване Максим Орешкин и президентският консултант Андрей Белоусов, се разминават в мненията по отношение на стъпките, нужни за ускоряването на икономическия напредък.

Източник, непосредствено осведомен с разискването на по-нататъшната политика от държавното управление, съобщи, че по време на посланието Путин не е разполагал с никаква предизборна икономическа стратегия.[/b] На хартия съвсем няма никакви действителни оферти, с изключение на няколко презентации.

В посланието си Путин в общи черти приказва за нуждата Русия „ устойчиво да се закрепи измежду петте най-големи международни стопански системи “, само че на практика не разкри никакви детайлности по какъв начин това да се реализира, а се концентрира върху говоренето за новото нуклеарно оръжие.

Източници обявиха, че въпреки редица служители да поддържат последователното повишение на пенсионната възраст, Данък добавена стойност и ДОД, други се съпротивляват на тези начинания. Несъвпадението на ползите също по този начин приказва за това, че законодателите не бързат да прокарват дълбоки промени, считат те.

Според източниците, министрите и представителите на деловите кръгове признават, че Путин повече е фокусиран върху външната политика – обичаен източник за социална поддръжка за него, в сравнение с върху икономическите промени.

Противникови лагери

[b]Икономиката на Русия – 11-та по величина в света – се върна към растежа през 2017 година, нараствайки с 1,5% с помощта на възобновяване на петролните цени.[/b]

Този индикатор ознаменува подобряването на Брутният вътрешен продукт в съпоставяне със свиването му през 2015 и 2016 година поради въздействието на западните наказания, ограничението на задграничните вложения и спада на цените на петрола, блъснало държавните приходи. Този индикатор обаче въпреки всичко се оказа с 2% по-ниско, в сравнение с беше задачата, сложена от държавното управление. Подемът също по този начин изобщо не доближи 8,5% напредък през 2007 година - рекорден по време на президентството на Путин.

Инфлацията, която през 2015 година се повиши до 17%, а също по този начин повишението на лихвите по заемите удариха фамилния бюджет. Централната банка последователно върна инфлацията към постсъветския най-малко към 2% чрез внимателно намаляване на парично-кредитната политика.

[b]Нивото на безработица през втората половина на 2017 година надвиши 5%, а междинната месечна заплата понижа от 867 $ през 2013 година до 553 $ през 2017 година

Икономистите приказват, че Русия може да предприеме редица стъпки за възстановяване на икономическите вероятности, да вземем за пример, приватизацията на държавните компании, значително да усили пенсионната възраст и да реформира правосъдната система.[/b]

В най-новия отчет за съветската стопанска система Световната банка заяви за нуждата от реализирането на „ по-дълбоки и бързи структурни промени “ за възстановяване на продуктивността и ускоряването на растежа на Брутният вътрешен продукт.

„ Други предпочитани цели на политиката включват ограничението на ролята на страната в стопанската система, подобряването на институционалната и нормативната база и прокарването на обективна конкуренция “, отбелязва СБ.

Усилията за постигането на тези цели са препятствани от различията сред разединената група от кремълски стопански либерали и последователите на твърдата политика в региона на сигурността, които са финансово заинтригувани от запазването на контрола над държавния бранш, обявиха източниците.

[b]Например, държавното управление планираше да приватизира „ Башнефт “, само че вместо това го продаде на държавната „ Роснефт “.[/b] Путин, който счита президента на „ Роснефт “ Игор Сечин за един от най-близките си съратници, съобщи, че договорката ще даде подтик на процеса на приватизация.

[b]„ Следователно, у нас стопанската система стартира още повече да се концентрира към доста дребен брой компании “, сподели Сергей Беляков,[/b] президент на Асоциацията на частните пенсионни фондове и някогашен заместник-министър на икономическото развиване на РФ. Според него всевъзможни нови ограничения ще съставляват единствено промяна: „ Вие ще излекувате простудата, само че какво ще вършиме с грипа? “.

Кирил Тремасов, шеф на аналитичния департамент на „ Локо-Инвест “ и някогашен шеф на департамента за икономическо прогнозиране на министерството на икономическото развиване, съобщи, че [b]ключът към стимулирането на икономическия напредък е отслабването на контрола от страна на държавата[/b], което не може да се реализира без съществено разискване на икономическите цели на Русия.

„ Максимумът, който се разисква, това са нюанси на кредитно-паричната политика и обособени начинания по данъчните нововъведения “, сподели той.

[b]„ Основният стопански проблем – продължаващото разгръщане на държавните корпорации и увеличението на каузи на страната в стопанската система – не са предмет на задълбочено разискване “, установи Тремасов.[/b] /БГНЕС

-------------

Джек Стъбс, Дария Корсунская, Полина Николская, Ройтерс.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР