Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава

...
Руският президент Владимир Путин предупреди НАТО да не си създава
Коментари Харесай

Путин: НАТО, стой далеч от Украйна и Грузия

Руският президент Владимир Путин предизвести НАТО да не си основава по-близки връзки с Украйна и Грузия. По думите му сходна политика е безотговорна и от нея ще има неуточнени последствия за алианса, съобщи Reuters.

В Русия този въпрос провокира яд - Русия има обща граница с двете страни и не желае те да се причисляват към боен блок, считан от нея за неприятелски. Това е по този начин от 2008 година, когато водачите на НАТО дадоха обещание на Украйна и Грузия, че един ден ще влязат в пакта.

В тирада в Москва пред представители на съветския дипломатически корпус Путин съобщи, че е нужно в Европа да бъде възобновено доверието и се разгласи срещу опитите, които по думите му подхваща НАТО, да разполага нови бази и военна инфраструктура край съветските граници.

"Ще отговорим по съответния метод на сходни нападателни стъпки, които съставляват директна опасност за Русия ", сподели съветският президент. "Нашите сътрудници, които се пробват да влошат обстановката, стремейки се да включат, наред с другите, Украйна и Грузия в орбитата на алианса, би трябвало да се замислят за възможните последствия от сходна безотговорна политика ", съобщи той.

Руският водач сподели, че е разискал въпроса с американския си сътрудник Доналд Тръмп на срещата им в Хелзинки в понеделник. Тръмп прикани членките на НАТО да харчат повече за защита, само че изрази съменение дали Черна гора, най-новата членка на военния съюз, би трябвало въобще да е част от пакта и назова народа й "агресивен ".



През 2008 година съветските сили влязоха в два отделили си грузински района, а през 2014 година анексираха украинския Кримски полуостров, след което в Източна Украйна избухна проруски протест. В елементи и от двете страни не престават да са ситуирани съветски военни, нещо, което съгласно Москва е по избор на локалните хора, само че което Западът и държавните управления на двете страни назовават противозаконна окупация, отбелязва Ройтерс.

На срещата си на върха този месец водачите от НАТО разискаха връзките с двете някогашни руски републики Украйна и Грузия.



Изтъкнати политици и в двете страни имат мощно предпочитание за присъединение към западния боен съюз, само че на възможностите им за това попречиха съветските нахлувания на тяхна територия.

По разпоредбите на НАТО страни с териториални спорове не могат да влизат в алианса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР