Русия полага усилия да предотврати продоволствената криза, Путин казва на африканските нации

...
Руският президент Владимир Путин предложи безплатно зърно на шест африкански
Коментари Харесай

Руският президент Владимир Путин предложи безплатно зърно на шест африкански държави, като каза на африканските лидери на конференция в Санкт Петербург, че Москва полага усилия за предотвратяване на глобална хранителна криза дни след оттеглянето от сделката за износ на зърно от Украйна.

„Страната ни ще продължи да подкрепя нуждаещите се държави и региони, по-специално с хуманитарните си доставки. Ние се стремим да участваме активно в изграждането на по-справедлива система за разпределение на ресурсите. Полагаме максимални усилия, за да предотвратим глобална продоволствена криза“, каза Путин, обръщайки се към конференцията, на която присъстваха близо 50 африкански лидери и официални лица.

„Вече казах, че нашата страна може да замени украинското зърно, както на търговска основа, така и като безвъзмездна помощ за най-нуждаещите се африкански страни, още повече, че очакваме още една рекордна реколта тази година“, каза той.

Миналата седмица Русия отказа да удължи сделката, постигната с посредничеството на ООН и Турция, според която износът на украинско зърно се транспортира през Черно море до световните пазари, включително Африка, намалявайки натиска върху цените на храните.

Двудневната среща на върха се разглежда внимателно като тест за неговата подкрепа в Африка, където Путин запазва подкрепата си въпреки международната изолация, предизвикана от инвазията му в Украйна миналата година. Кремъл обвини западните страни, че се опитват да попречат на африканските държави да участват във втората по рода си среща на върха.

Путин каза, че Русия възнамерява да изпрати до 50 000 тона зърнена помощ на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Еритрея и Централноафриканската република през следващите три до четири месеца.

Gyude Moore, старши политически сътрудник в Центъра за глобално развитие, каза пред Al Jazeera, че дарението на зърно е „твърде малко от гледна точка на необходимостта“ за осигуряване на хранителни доставки.

„Тъй като Индия сега забранява износа на ориз и Русия налага тази блокада, това създава много трудна ситуация за африканските правителства, защото континентът е непропорционално засегнат от руската инвазия в Украйна“, каза Мур.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза пред репортери в централата на ООН в Ню Йорк, че изваждането на милиони тонове украинско зърно от световния пазар ще доведе до по-високи цени и тези увеличени цени „ще бъдат платени от всички, навсякъде и именно от развиващите се страни и от уязвимите хора в страните със средни доходи и дори в развитите страни.“

Гутериш каза, че ООН е в контакт с Турция, Украйна, Русия и други страни, за да се опита да възстанови сделката, при която Украйна изнесе повече от 32 000 тона зърно, което позволи на световните цени на храните да паднат значително.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза в четвъртък, че обещанието на Русия да дари зърно на африканските нации не компенсира оттеглянето от сделката.

„Шепа дарения за някои страни не могат да заменят милионите и милионите тонове износ на зърно, които помагат за стабилизиране на цените на храните по света“, каза Жан-Пиер.

Както Русия, така и Украйна са основни доставчици на зърно. Те се договориха преди година за сделката, която отвори отново три украински черноморски пристанища за износ на храни. Русия отказа да поднови споразумението миналата седмица, оплаквайки се, че собственият й износ е задържан.

INTERACTIVE-WHO CONTROLS WHAT IN UKRAINE-1690373164

Блокирани портове

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен притисна африканските лидери, присъстващи на срещата, да поискат отговори относно прекъсванията на зърното, които тласнаха по-бедните нации към криза.

„Те знаят точно кой е виновен за настоящата ситуация“, каза Блинкен за лидерите.

„Моите очаквания са, че Русия ще чуе това ясно от нашите африкански партньори“, каза той по време на посещение в Нова Зеландия.

Седемнадесет африкански лидери, включително президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса, се очакваха на срещата на върха Русия-Африка, която ще се проведе до петък.

54-те африкански нации съставляват най-големия блок за гласуване в ООН и са по-разединени от всеки друг регион относно резолюциите на Общото събрание, критикуващи действията на Русия в Украйна.

В петък Путин ще обсъди Украйна по време на работен обяд с група африкански държавни глави, според Кремъл.


Путин проведе разговори в сряда с етиопския премиер Абий Ахмед и египетския президент Абдел Фатах ас-Сиси и даде висока оценка на съвместните им енергийни проекти.

Путин също председателства работна закуска с ръководители на африкански регионални организации и двустранни разговори, включително с президента на Зимбабве Емерсън Мнангагва.

Путин подари на Мнангагва хеликоптер и му пожела успех на предстоящите избори, които анализаторите очакват да бъдат напрегнати.


Руската наемническа група Вагнер е основен играч в сферата на сигурността в Африка, но нейният неуспешен бунт срещу руското военно ръководство миналия месец постави под съмнение бъдещето на операциите на групировката на континента.

Срещата на върха в Санкт Петербург идва месец преди срещата на върха на лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която трябва да се проведе в Йоханесбург.

Южна Африка заяви, че Путин, който е обект на международна заповед за арест заради действията си в Украйна, няма да присъства лично.

„Украйна превзема село“

Междувременно в четвъртък украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар каза, че украинската армия е превзела село Старомойорске от руските сили на южния фронт.

„Старомейрске в Донецка област е освободено. Нашите защитници в момента извършват операции по прочистване на руските войски, каза тя в Telegram.

Президентът Володимир Зеленски публикува видео в Telegram, показващо група войници с украински флаг, заявявайки, че са „освободили село Старомоирске“.

„Нашият юг. Нашите момчета. Слава на Украйна“, написа Зеленски.

Изгонването на руските сили от селото ще отбележи една от първите подобни победи на южния фронт, откакто Украйна започна своята контраофанзива през юни, с цел да изтласка руските войски от окупираната от тях украинска територия.< /p> Източник: Ал Джазира и информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР