Руският президент Владимир Путин планира да посети Турция през февруари.

...
Руският президент Владимир Путин планира да посети Турция през февруари.
Коментари Харесай

ПРЕГОВОРИ ЗА МИР: Путин планира среща с Ердоган през февруари

Руският президент Владимир Путин възнамерява да посети Турция през февруари. Кремъл се готви за среща сред Путин и турския водач Реджеп Тайип Ердоган, заяви пред кореспонденти помощникът на съветския държавен глава по интернационалните въпроси Юрий Ушаков, предава организация ТАСС.
Ушаков означи, че една от вероятните тематики може да бъде разискването на спокойно споразумяване на украинския спор, само че самият Киев „ забрани сходни договаряния “, написа Риа новости.
Ушаков назова неправилни интерпретациите на западните медии, че Русия от ден на ден дава сигнали за подготвеност за мирни договаряния с Украйна.
„ Отговаряме на запитвания от разнообразни страни за нашата подготвеност, като споделяме, че сме подготвени през цялото време. И не ние прекъснахме тези договаряния и към този момент сме подготвени, само че няма с кого да приказваме, тъй като украинската страна си е забранила да договаря с руснаците “, акцентира Ушаков.
На 19 декември 2023 година Ердоган разгласи, че има намерение да разиска с Путин възобновяването на договорката за зърно, оповестява Anadolu X.
Турският президент също изрази вяра за позитивен резултат от договарянията. Сделката за зърно е подписана на 22 юли 2022 година от представители на Турция и Организация на обединените нации, от една страна, и представители на Русия и Украйна, от друга. В рамките на договарянията бяха подписани две съглашения сред Москва и Киев. Първият е за експорт на украинско зърно от три пристанища, в това число Одеса, Южен и Черноморск, вторият е за подпомагане за експорт на съветско зърно и торове. Москва неведнъж е заявявала, че втората част от договорката не се извършва.
На 17 юли 2023 година Русия напусна Черноморската самодейност. Кремъл изясни това с неспазването на втората част от съглашението, която се отнася, наред с другото, до премахването на рестриктивните мерки върху доставките на съветски артикули.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР