Руският президент Владимир Путин обвини лидерите на бунта на Вагнер

...
Руският президент Владимир Путин обвини лидерите на бунта на Вагнер
Коментари Харесай

Путин се зарече организаторите на бунта от „Вагнер“ да бъдат „изправени пред правосъдието“

Руският президент Владимир Путин упрекна водачите на протеста на Вагнер от предишния уикенд, че желаят „ да видят Русия задушена в кървави битки “.

В къса тирада Путин се зарече да изправи уредниците на протеста „ на съд “. Въпреки това той назова постоянните войски на „ Вагнер “ патриоти, на които ще бъде разрешено да се причислят към армията, да отидат в Беларус или да се върнат вкъщи.

Той не назова непосредствено Евгений Пригожин, който по-рано отхвърли да се е опитвал да смъкна режима му.

„ Знаехме и знаем, че голямото болшинство от бойците и командирите на групировката „ Вагнер “ също са патриоти на Русия, правилни на своя народ и страна. Те потвърдиха това с храбростта си на бойното поле, освобождавайки Донбас и Новорусия. Беше изработен опит те да бъдат употребявани... против своите братя по оръжие, с които дружно са се борили за страната и нейното бъдеще “, сподели още Путин.

По думите му „ уредниците на метежа, предавайки своята страна и народ, предадоха и тези, които въвлекоха в закононарушение, изпратиха ги на гибел, под огъня, с цел да стрелят по свои “.

„ Въоръженият бунт при всички случаи щеше да бъде сподавен. Организаторите му, макар загубата си на адекватност, не можеха да не схващат това “, сподели съветският държавен глава и добави, че „ през цялото време на събитията неотложно са били взети всички нужни решения за обезвреждане на зародилата опасност, за отбрана на конституционния строй “, на живота и сигурността на жителите.

„ Именно сходен излаз - братоубийство - желаеха враговете на Русия: и неонацистите в Киев, и техните западни настойници, и разнообразни национал-предатели. Те желаеха съветски бойци да се избиват едни други, с цел да загинат военнослужещи и цивилни, с цел да загуби в последна сметка Русия, а нашето общество да се разцепи, да се удави в кървава безредица “, уточни Путин.

Той благодари и на беларуския президент Лукашенко за напъните и приноса за разрешаване на обстановката.

Бунтът от предходната седмица последва месеци на възходящо напрежение сред „ Вагнер “ и съветското военно управление.

Вътрешните битки доближиха своя връх в петък вечерта, когато наемниците пресякоха границата от полевите си лагери в Украйна и влязоха в южния град Ростов на Дон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР