Руският президент Владимир Путин обсъди по телефона с беларуския си

...
Руският президент Владимир Путин обсъди по телефона с беларуския си
Коментари Харесай

Путин и Лукашенко обсъдиха реакцията на САЩ и НАТО на предложенията на Русия за гаранциите

Руският президент Владимир Путин разиска по телефона с беларуския си сътрудник Александър Лукашенко обстановката с реакцията на Съединени американски щати и НАТО на съветските оферти за създаване на дълготрайни международноправни гаранции за сигурността на Русия, заяви пресслужбата на Кремъл.

„ Бяха прегледани някои въпроси за по-нататъшното развиване на двустранното съдействие, както и обстановката към реакцията на Съединени американски щати и НАТО на съветските оферти за създаване на дълготрайни международноправни гаранции за сигурността на Русия “, написа в уеб страницата на Кремъл.

По-рано в събота Путин също беседва по телефона с френския президент Еманюел Макрон и е планувано да беседва с президента на Съединени американски щати Джо Байдън.

Преди това съветският външен министър Сергей Лавров сподели по телефона на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, че отговорът на Съединени американски щати и НАТО на съветските оферти за гаранции за сигурност пренебрегва основни положения за Москва.

Ден преди този момент Москва отхвърли да одобри групов отговор от Европейски Съюз и НАТО на писмо от съветския външен министър Сергей Лавров за схващане на правилото на неделимостта на сигурността, като акцентира, че Западът не желае да признае отговорностите, поети от ОССЕ и Русия-НАТО и се пробва да се грижи за сигурността си за наша сметка. Както акцентира Дмитрий Полянски, първи заместник-представител в Организация на обединените нации, договарянията за гаранции за сигурност не могат да продължат постоянно. Той напомни наличието на експерти в Руската федерация, ако се наложи военно-техническа реакция заради липса на прогрес в разговора със Запада.

Ден по-рано президентът Владимир Путин инструктира Министерството на външните работи да търси всеобхватни, законово използвани гаранции за сигурност на Русия от Съединени американски щати и НАТО. Той сподели още, че Москва приготвя отговор на Вашингтон и НАТО за гаранциите за сигурност.

В сряда заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков сподели, че Москва е приела съществено редица контрапредложения от Вашингтон за гаранциите за сигурност. Той означи също, че в отговора на НАТО процентът на неучтивост и провокационен език е доста по-висок.

Миналия вторник съветският президент Владимир Путин, след диалози с унгарския министър председател Виктор Орбан, упрекна НАТО, че е нарушил обещанието да не мести инфраструктурата на изток. На 26 януари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че Вашингтон е дал на Москва писмен отговор на предложенията за гаранции за сигурност. В същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че алиансът е дал на Москва писмен отговор на предложенията за сигурност. В същото време той акцентира, че НАТО няма да прави компромис с Русия по отношение на правото на нито една страна, в това число Украйна, да се причисли към алианса. Той също по този начин прикани Русия да изтегли войските си от Украйна, Грузия и Молдова.

По-късно испанското издание El Pais разгласява цялостния текст на поверителния отговор на Съединени американски щати и НАТО на предложенията на Русия за гаранции за сигурност. Вашингтон удостовери достоверността на отговора на Москва, оповестен в El Pais. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел поддържа отговора на Съединени американски щати на предложенията за сигурност на Русия.

Държавната дума назова отговора на Запада на предложенията на Москва за гаранции за сигурност " недвусмислено негативен ". В Съвета на федерацията отговорът на Вашингтон на предложенията за сигурност на Москва се преглежда като подготвеност на Съединени американски щати за световна борба и директна борба с Русия. Руският външен министър Сергей Лавров предизвести, че в случай че предложенията на Москва за гаранциите за сигурност бъдат отхвърлени, тогава, както сподели президентът Владимир Путин, Русия „ ще вземе решение, като вземе поради всички фактори, на първо място в полза на надеждната сигурност “. Той също по този начин акцентира, че управлението на Русия е в положение надеждно да подсигурява ползите на сигурността на страната и правата на жителите.

През декември 2021 година президентът Владимир Путин сподели, че Северноатлантическият алианс е „ измамил “ Русия, когато даде обещание да предотврати напредването на Изток през 90-те години на XX век. През същия месец президентът Путин предложи да стартират договаряния за даване на Москва на надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност, създаване на съответни съглашения, които биха изключили всякакво по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагането на оръжейни системи, които заплашват Русия в непосредствена непосредственост до граници на Руската федерация.

През декември 2021 година съветското външно министерство популяризира два съветски проектодокумента за обезпечаване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и страните-членки на НАТО. Проектодоговорът със Съединени американски щати и съглашението с алианса бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в съветското външно министерство.

В проектоспоразумението с НАТО Русия предложи на алианса да се ангажира с по-нататъшно неразширяване, изключвайки, наред с други неща, присъединението на Украйна. Москва прикани алианса да се откаже от всякаква военна активност отвън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Задкавказието и Централна Азия. Алиансът беше помолен да не разполага с спомагателни оръжия и нови военни контингенти отвън страните, в които са били ситуирани от май 1997 година (преди включването на страните от Източна Европа в НАТО).

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР