Руският президент Владимир Путин не планира да посети Япония, за

...
Руският президент Владимир Путин не планира да посети Япония, за
Коментари Харесай

Песков: Путин не планира да присъства на погребението на Абе

Руският президент Владимир Путин не възнамерява да посети Япония, с цел да участва на държавното заравяне на някогашния министър-председател Шиндзо Абе. Нивото на съветското присъединяване ще бъде несъмнено по-късно, съобщи в понеделник пред кореспонденти представителят на президента Дмитрий Песков.

" Не, Путин не възнамерява да посети Япония, с цел да взе участие в погребението. Нивото на присъединяване ще бъде несъмнено в допълнение. Путин няма да отиде ", сподели той в отговор на въпрос на ТАСС.

На постоянна конференция заместник-генералният секретар на японския кабинет Сейджи Кихара съобщи, че Токио е уведомил всички страни, с които поддържа дипломатически връзки, в това число Русия, за датата и мястото на държавното заравяне.

По-рано японското държавно управление утвърди решение за осъществяване на държавно заравяне на 27 септември на Абе, който почина при нападението на 8 юли. Церемонията, на която се чака да участват огромен брой задгранични делегации, в това число държавни глави, ще се организира в зала " Будокан " в Токио, покрай Императорския замък.

Миналата седмица вестник " Майничи " заяви, базирайки се на държавни източници, че Япония не има намерение да предложения Путин на погребението на Абе. Tова се дължи частично на обстоятелството, че Япония е забранила на съветски публични лица да влизат в страната като част от глобите, наложени във връзка със обстановката към Украйна.

По време на премиерския си мандат Абе откри топли другарски връзки с Путин. Двамата са се срещали общо 27 пъти и се обръщат един към различен на " малко име ". През 2020 година, откакто Абе се отдръпна от поста министър-председател, съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че връзките сред двамата водачи " са в действителност другарски, взаимно уважителни и учредени на персонална благосклонност ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР