Руският президент Владимир Путин каза, че Русия не възнамерява да

...
Руският президент Владимир Путин каза, че Русия не възнамерява да
Коментари Харесай

Базите с изтребители F-16 в страни от НАТО са легитимна цел на Русия, каза Путин

Руският президент Владимир Путин сподели, че Русия не има намерение да нападна НАТО, само че военновъздушните бази, в които се намират изтребители F-16 , биха били " законна цел ".

Новината идва на фона на предстоящата доставка на най-малко 42 броя F-16 от западни страни на Украйна. Украинските водачи от месеци се образоват на Запад по какъв начин да ръководят бойните самолети.

Путин сподели в четвъртък, че Русия няма желание да атакува нито една страна от НАТО и би било " цялостна нелепост " да се допуска, че Русия ще нападне страни като Полша, балтийските страни и Чешката република.

" Нямаме нападателни планове по отношение на страни от [НАТО] ", сподели Путин пред водачи от военновъздушните сили на оборудване в Тверска област северозападно от Москва, съгласно съобщениена Кремъл.

На въпрос дали на съветските водачи ще бъде " позволено " да нападат бойни самолети F-16, ситуирани на летища в страни от НАТО, в случай че те бъдат употребявани против Русия, Путин отговори, че Москва ще смята това за почтена игра, в случай че основаните там F-16 извършват бойни полети в Украйна.

" Разбира се, в случай че те се употребяват от летища на трети страни, те стават законна цел за нас, без значение къде се намират ", сподели той.

F-16, доставени на Украйна, ще бъдат ситуирани в украински военновъздушни бази. Все още обаче не е ясно какъв брой украински бази могат да одобряват F-16, които изискват висококачествени писти и добре предпазени и маскирани хангари.

Според Путин доставката на бойните самолети за Украйна " няма да промени обстановката на бойното поле ". Представители на Съединени американски щати са казвали, че F-16 сами по себе си няма да бъдат решаващи във войната. Според украинското държавно управление обаче изтребителите могат да повлияят, защото Русия има „ цялостно въздушно предимство “ в окупираните територии.

Украйна желае да получи такива изтребители още от началото на съветското навлизане през февруари 2022 година В продължение на година западните съдружници на страната избягваха тази тематика, само че след това и дадоха обещание доставки на десетки самолети. В края на май 2023 година Съединени американски щати изпращането на изтребители F-16 на Киев. Нидерландия към този момент на Украйна 18 изтребителя F-16. Подобни поръчки има и от Англия , Дания и Белгия .

Путин сподели още, че при провеждането на военното обмисляне Русия ще вземе поради, че F-16 могат да носят нуклеарно оръжие. Украйна се отхвърли от нуклеарните оръжия през 90-те години на предишния век и не се приказва за съоръжение на самолетите с такива оръжия.

Не е ясно по какъв начин ще бъдат признати думите на Путин, че Русия няма " нападателни планове " против НАТО, в алианса, защото съветският президент сподели доста погрешни изказвания за разнообразни аспекти на съветската война против Украйна. Преди Русия да стартира пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година, съветски публични лица, в това число външният министър Сергей Лавров и представителят на Кремъл Дмитрий Песков, отхвърлиха предизвестията на Съединени американски щати и други западни страни, че нахлуването е неизбежно.
 Лъжите на Путин за Украйна. Една година война  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР