Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха

...
Руският президент Владимир Путин и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обсъдиха
Коментари Харесай

Путин и Мицотакис обсъдиха промяната в статута на „Света София“

Руският президент Владимир Путин и гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разискаха в телефонен диалог развиването на двустранното съдействие, както и обстановката с смяната на статута на „ Света София “ в Истанбул. Това заяви пресслужбата на Кремъл. Разговорът се е провел по самодейност на гръцката страна, предава ТАСС.
" Детайлно бяха прегледани методите за по-нататъшно развиване на руско-гръцкото взаимоотношение в разнообразни области. Отбелязана бе нуждата от усилване на работата на Смесената комисия за икономическо, промишлено и научно-техническо съдействие с акцент върху разширение на правната рамка на двустранните връзки ", се споделя в изказването. Специално внимание е било обърнато на провеждането на идния празник в Гърция послучай 200-годишнината от началото на националноосвободителната битка за самостоятелност.
Също по този начин „ обширно е била разисквана обстановката по отношение на смяната на статута на „ Света София “ в Истанбул “.
" Беше очебийно изключителното културно, историческо и духовно значение на този неповторим обект на международното завещание. Отбелязано бе смисъла на неговото опазване като общочовешко досотояние, знак на мира и съласието ", се споделя в известието на пресслужбата.
Освен това, по време на диалога " са били повдигнати редица въпроси от районно естество, в това число урегулирането в Либия и обстановката в Източното Средиземноморие ". Путин и Мицотакис са се договорили да поддържат по-нататъшни контакти. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР