Руският президент държи на разстояние министрите си, знае, че дори

...
Руският президент държи на разстояние министрите си, знае, че дори
Коментари Харесай

Осман Октай: ДПС използва войната, за да се самопредлага на кабинета, подкрепата ѝ е фалшива и цели спасяване на обръчите

Руският президент държи на разстояние министрите си, знае, че даже най-близките му към този момент могат да посегнат на живота му

Плановете на Кремъл се провалиха, очакваше украинците да посрещнат окупаторите, както в България през 1944 година

Съединени американски щати няма да ни изоставят, знаят, че страната ни е ключът на Москва към Балканите, откъдето стартират международни войни, споделя пред Faktor.bg политическият анализатор

Интервю на Васил Василев

- Г-н Октай, Тайип Ердоган не поддържа остарелия си другар Владимир Путин в експанзията против Украйна. Как ще работи Анкара на ръба на нова международна война?

- В тази обстановка диктатори, които са се отклонили от правия път и желаят да завоюват гражданското доверие в изискванията на тотална рецесия, постоянно търсят външен зложелател. Сега, когато има война сред Русия и Украйна, Ердоган се пробва да завоюва от този спор и още веднъж да се върне като предан натовски сътрудник. Освен това, той подписа съществени контракти с украинските управляващи и със Зеленски за експорт на дронове. Дори при последното си посещаване в Киев подписа контракт за взаимно произвеждане на безпилотни самолети. Тези дронове, които придвижват съществени снаряди, внезапно бяха рекламирани в целия свят по време на войната в Сирия. Всичко това повдигна самочувствието на диктатора Ердоган, че е значима страна в спора. Отношенията му с Путин бяха извънредно напрегнати след сваления съветски аероплан на границата със Сирия и убития съветски дипломат в центъра на Анкара. След това обаче започнаха търговски взаимоотношения, които надвишиха натовските граници. Турция внесе зенитни ракети от Русия, макар възбраната на НАТО. Това пък на собствен ред докара до напрежение сред Анкара, алианса и изключително Вашингтон. Днес, с цел да отговори на критиците си и на опозицията в Турция, че замълча за завладяването на Крим и за другарството си с Путин, Ердоган разгласи формалната си позиция. Той съобщи, че и Русия, и Украйна са му другарски страни. Ердоган сподели, че няма да заема и да води война против нито една страна. Турският президент стартира да приказва с натовските водачи от Франция и Германия, като се изключи Съединени американски щати, които към момента са го изолирали, и да си предлага услугите като предан член на НАТО. Иска да им покаже, че могат да разчитат на Анкара. Заради запасите към него, взе решения по контракта „ Монтрьо “, съгласно който се дава право на Турция, когато има военни дейности на акваторията на Черно или на Азорско море, да не позволява кораби и подводници на воюващите страни през Босфора. Той съобщи, че затваря протока за Русия, като по този метод се пробва да притегли вниманието на европейските страни, с цел да се прикачи посредством преданост още веднъж към европейските и американските страни.

- Ще проработи ли проектът на турския президент?

- Диктатори, които нарушават законите против народа си, изключително в правния бранш, в никакъв случай не могат да възстановят доверието в НАТО. Дори да са лоялни в тази обстановка, свободните страни, които показват с пръст Путин като Хитлер, не могат повече да имат вяра на Ердоган безусловно, тъй като прекомерно доста показва другарството си с Владимир Путин през последните години. Затова и той се пробва да направи договаряния сред Москва и Киев в Истанбул или в Анкара. Той желае да излезе от тежката обстановка поради прегръдката си с Русия. Москва получи поддръжка за войната в Украйна единствено от Сирия, Северна Корея, Куба и Беларус. От Путин се отхвърлиха даже страни като Сърбия, които минаваха за негови другари. Това значи, че когато светът го уточни за новия Хитлер, внезапно съветският президент се оказа в тежка финансова изолираност. Гръб му обърнаха международни водачи, с които е имал добра връзка, в това число и от Китай. Ние видяхме даже смяна в държанието на Виктор Орбан, както и на други водачи, които прокарваха съветските ползи в Европа и обслужваха фирмите на Путин. Йенс Столтенберг неслучайно сподели, че на вниманието на НАТО са Босна и Херцеговина и Молдова. Това са страни, които са на гърба на натовските страни България и Румъния. Нека единствено да напомня, че по времето на военния министър Красимир Каракачанов страната ни даде въздушното си пространство, с цел да се внедрят зенитни ракети от Русия в Ниш, под контрола на Кремъл. Генералният секретар на НАТО беше безапелационен, че деликатно се следи какво става на Балканите. Само не загатна внимателно името на Сърбия. Прави усещане, че Йенс Столтенберг не загатна нито един път думата „ война “ в изявленията си. Когато има толкоз жестока война, която унищожава градове, дами и деца, военните употребяват следния принцип: когато един терорист е взел заложници, договарящите не употребяват избрани думи, с цел да не се предизвика агресора. В момента Путин е взел за заложници страни, които го назовават вманиачен. Той може да има всякаква диагноза, само че разполага с запас, с който да унищожи света. Трябва да внимаваме, с цел да не натисне едно или друго копче. Нашите политици също би трябвало да са деликатни с реториката по адрес на Путин, с цел да не изпрати някоя ракета към страната ни. Затова и Ердоган се пробва да се вклини сред НАТО и Москва, с цел да не си спомнят в Кремъл за убития показно дипломат и за сваления аероплан. Тези неща в никакъв случай не се простят и не се не помнят.

- Какво се случва с Движение за права и свободи и в каква позиция се намират след началото на войната?

- Движение за права и свободи до през вчерашния ден опитваше да заиграва с етническата карта, с цел да отбрани обръчите от компании. Трябва да отчетем, че за пръв път Мустафа Карадайъ, претрупан от Доган, беше на тържествата на Трети март. В момента тактиката за етническото напрежение отпада от дневния ред. Изведнъж задкулисието се пробва да се вклини в новата обстановка, тъй като нито на Ердоган, нито на Путин им е до тези заигравания. Дребните логистични игри към този момент са отвън дневния ред. Ще видим през идващите дни по какъв начин Движение за права и свободи ще се опита да си предлага услугите за стабилизирането на ръководството в тази спешна обстановка. Следващите седмици и месеци ще следим примирие и поддръжка към всяка власт от страна на Движение за права и свободи. Партията на Доган споделя на „ Продължаваме промяната “ следното: в случай че имате проблеми с някой от сътрудниците си и ви изневерява, ние сме разполагаем. Същото споделя и Бойко Борисов.

- В момента обаче ръководството наподобява устойчиво. Вие виждате ли пропукване на властта?

- „ Продължаваме промяната “ и Кирил Петков не би трябвало да одобряват за съществени външните закани на Борисов, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. Най-голямата заплаха е в съдружното пространство. Утре от „ Позитано “ 20 може да решат да употребяват путиноидните, антинатовските и русофилските настроения у нас и да заявят, че повече не могат да поддържат държавно управление, което е против Москва. Българска социалистическа партия ще реши да изиска избори да вземем за пример, с цел да предотврати възможен предстоящ политически план на Стефан Янев. Освен това – от Демократична България всеки ден губят от антинатовските позиции на Корнелия Нинова. Те са нетърпими за гласоподавателите им. От Демократична България могат да решат да обвинят Кирил Петков в съглашателство с Нинова на фона на международната пронатовска вълна, с цел да не изчезнат като Реформаторския блок в идващия парламент. Те могат да употребяват и аргумента, че не се случват промени в правосъдната система. Движение за права и свободи по тази причина се самопредлага, само че тази поддръжка е подправена и цели да бъде разрушен най-големия съперник, който желае промяната на Иван Гешев и закриването на профилираната прокуратура. Неслучайно обръчите към Доган съумяха да задушат модела „ Борисов “, тъй като са доста мощни. Целта на самопредлагането е да не се закача задкулисието. В тази комплицирана обстановка не трябва обаче да се подценява и един нов план Стефан Янев.

- Ако страната ни стане цел на Москва, може ли да разчитаме на Ердоган в опита си да бъде още веднъж предан сътрудник на НАТО?

- Не, тъй като България, към проблемите на НАТО с Ердоган, се трансформира в доста значима логистика за алианса и Съединени американски щати. Страната ни е основна и неслучайно Сталин не я отстъпва като център за надзор на Балканите. НАТО и Съединени американски щати доста добре знаят, че България е основна врата за възможна инвазия на Путин към Балканите. Държавата ни остава главен отбранител в региона, макар нашите властимащи и какво мислят в неуверените си позиции през днешния ден. НАТО регистрира, че тази врата е слаба. Нека да не забравяме, че постоянно международните войни са започвали от Балканите. Затова би трябвало да сме спокойни, че нито Америка, нито НАТО ще ни „ рискува “, не поради жителите, а поради териториалната логистика.

- Каква е главната цел на Владимир Путин с експанзията в Украйна?

- Той си мислеше, че като славянски народ, както ние сме посрещали на 9-и септември 1944 година танковете на Съюз на съветските социалистически републики и войските, по този начин и в Украйна ще го чакат с „ ура “, цветя и рози. Това обаче не се случи. Такъв народ не може да се превземе и ще се пази с живота си. Целият план на Путин се провали и по тази причина той през днешния ден е пленник на цяла Русия. От държанието му страдат освен Украйна, Европа и светът, а и личният му народ. С приравняването му с Хитлер, той слага като пленник личния си народ. Милиционерските служби даже са настроени против него. Виждаме фотоси по какъв начин Сергей Лавров стои на 50 метра от него. Путин си дава сметка, че даже и най-приближените му могат да се трансфорат в негови врагове и това да му коства живота.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР