Руският патриарх Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение.

...
Руският патриарх Кирил пристигна у нас на тридневно официално посещение.
Коментари Харесай

Патриарх Кирил: Без българско православие нямаше да има и руско

Руският патриарх Кирил дойде у нас на тридневно публично посещаване. След посрещането на летище София делегацията на съветския патриарх Кирил се насочи към Светия синод. Двамата патриарси отслужиха молебен в синодалния параклис "Свети цар Борис ". Без българско православие нямаше да има и съветско православие, съобщи в словото си съветският патриарх.

"Православна България ви посреща с откровена обич и още един път ви засвидетелства тези усеща на братска любов и благодарност, които постоянно е хранила към православния съветски народ и Руската православна черква ", съобщи в приветствието си патриарх Неофит.

След молебена в приемния салон на Синодната палата се състоя среща на българския патриарх Неофит и Св. Синод с съветския патриарх Кирил, Волоколамския митрополит Иларион и Солнечногорския архиепископ Сергий.

"Отново се веселя да стъпя на българска земя и да видя Вас Ваше Светейшество, съобщи в словото си съветският патриарх. Визитата ми е обвързвана с значима и паметна за Вас дата. Дата доста значима и за нашите църкви и нации - 140 година от Освобождението на България от Османско робство. Героичните събития в Руско-турската война 1877-78 година с изключително огромна мощ са се показали високите нравствени качества на православното войнство, което в продължение на епохи е било възпитавано от Руската православна черква. И като величайши свършек на тази война е станала свободата и духовното развиване на българския народ.

Руската православна черква постоянно е помнела, че българските православни мисионери, възпитаници на св. равноапостолни Кирил и Методий, през X в., просветили нашите предшественици в Св. Православна религия. Приобщили народа към славянската книжовност и отворили съкровищницата на християнската просвета и светоотеческата задача. Без българско православие нямаше да има и съветско православие. Чрез българското православие съветския народ получи основите на Православната религия от България ", съобщи съветският патриарх Кирил.

Патриарх Неофит приветства госта си с думите: "В навечерието на 3 март, православна България ви посреща с откровена обич и още един път ви засвидетелства тези усеща на братска любов и благодарност, които постоянно е хранила към православния съветски народ и Руската православна черква... Присъствието ви измежду нас е висока чест за Православната ни черква, същинско духовно празненство и още едно удостоверение за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Иисус Христос, както и на вас, Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа обич и поддръжката от страна на ръководената от Вас света Московска патриаршия и целия православен съветски народ, който ние откровено обичаме и който е постоянно в нашите мисли и в нашите патриаршески молебствия ", сподели патриарх Неофит в словото си към скъпия си посетител.

Днес делегацията на Руския патриарх отпътува за Стара Загора, където на следващия ден ще се състои кулминационната точка на държавните празнувания във връзка 140-та годишнина от освобождението на Отечеството ни, оповестява в уеб страницата си Българската патриаршия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР