Руският патриарх Кирил изпрати съболезнователен адрес до Светия Синод по

...
Руският патриарх Кирил изпрати съболезнователен адрес до Светия Синод по
Коментари Харесай

Руският патриарх: Завинаги пазя в сърцето си светлия образ на патриарх Неофит

Руският патриарх Кирил изпрати съболезнователен адрес до Светия Синод във връзка кончината на Патриарх Неофит, оповестиха от съветското посолство у нас.

" От името на Пълнотата на Руската Православна Църква Ви сервирам дълбоки и откровени съболезнования по отношение на кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит. С персонално благочестие и честност към Христовата Църква, с молитва и многогодишни ревностни писания в духовното лозе на българското Православие умрелият светител придобива за себе си в действителност положително име и добра популярност (Притчи 22:1) ", написа Кирил до българските владици.

" За нас е скъпо, че забележителна част от живота му е обвързвана с Московската духовна академия, където блестящо се разкриват неговите богословски и музикални гении.

След избирането му на Патриаршеския трон починалият неведнъж посещава рамките на Руската Църква, чиито правилни рожби са изпълнени с откровена обич и почитание към него. По време на първата си архиерейска аудиенция в Москва през 2013 година той освети главния камък на храма в чест на бележития наследник на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия. С дейното присъединяване на Негово Светейшество нашите Църкви популяризираха светителя Серафим (Соболев) Богучарски ", споделя още патриарх Кирил.

" Паметно ще остане за мен положителното братско общение с Негово Светейшество Патриарх Неофит, чийто ярък облик вардя вечно в сърцето си. Милостивият Господ да упокои душата на Своя правилен раб в селенията на праведните, където няма нито болест, нито тъга, нито въздишка, а безконечен живот. Вечна и блажена памет на новопредставения Патриарх Неофит! С обич в Христа Иисуса ", приключва съболезнователното си писмо съветският патриарх.

Както заяви съветският патриарх Кирил е известен от българския Свети Синод за кончината на патриарх Неофит, само че съветският архиерей не е поканен за опелото на Негово Светейшество в събота. Причината е съветската експанзия по отношение на Украйна и обстоятелството, че Руската православна черква и патриарх Кирил поддържат и благославят нашествието против Украйна. 

Опелото на патриарх Неофит на следващия ден в митрополитския храм " Света Неделя " ще бъде водено персонално от Вселенския патриарх Вартоломей. Той е в спор с патриарх Кирил, защото духовният водач на православните християни по света съобщи, че авторитетната Руска православна черква споделя отговорността за спора в Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР