Руският парламент ратифицира споразумението със САЩ за продължаване с пет

...
Руският парламент ратифицира споразумението със САЩ за продължаване с пет
Коментари Харесай

Руският парламент удължи с 5 години договора Нов СТАРТ

Руският парламент ратифицира съглашението със Съединени американски щати за продължение с пет години на действието на двустранния контракт Нов СТАРТ за ограничение на стратегическите нуклеарни оръжия, предадоха международните организации. 

Първо долната камара, Държавната дума, а по-късно и горната, Съветът на Федерацията, бързо утвърдиха текста с единогласие. Това стана след телефонния диалог през вчерашния ден сред съветския президент Владимир Путин и новия му американски сътрудник Джо Байдън, в който двамата показаха удовлетворение от размяната на дипломатически ноти за продължение на действието на контракта, отбелязва Асошиейтед прес. Агенцията прецизира, че продължаването на действието на Нов Старт не изисква утвърждението на Конгреса на Съединени американски щати, показва Българска телеграфна агенция. 

Единственият останал в действие контракт сред двете страни за ограничение на нуклеарните оръжия изтичаше на 5 февруари. Байдън предложи той да бъде удължен с пет години и Кремъл бързо се съгласи. 

Договорът бе подписан през 2010 година от тогавашните президенти на Съединени американски щати и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев. Той планува всяка от двете страни да има не повече от 1550 разгърнати нуклеарни бойни глави и 700 разгърнати ракети и стратегически бомбардировачи, напомня АП. 

Русия от дълго време се афишира за продължение на действието на Нов СТАРТ без каквито и да било промени. Администрацията на предходния американски президент Доналд Тръмп обаче се съгласи да стартира договаряния по въпроса едвам предходната година и сложи редица условия, които блокираха договарянията. По време на акцията за президентските избори в Съединени американски щати през ноември Байдън даде да се разбере, че избира да бъде продължен договорът, който бе контрактуван по времето, когато той бе вицепрезидент на Обама, напомня още АП. Преговорите за продължение на Нов СТАРТ бяха затруднени и от напрежението, влошило американско-руските връзки като цяло.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР