Руският парламент планира анексиране на Азовско море, чиято територия е

...
Руският парламент планира анексиране на Азовско море, чиято територия е
Коментари Харесай

Newsweek: Руската Дума поиска анексиране на Азовско море

Руският парламент възнамерява анексиране на Азовско море, чиято територия е обща за Украйна и Русия според контракт, признат преди 20 години, оповестява Newsweek.

Отбелязва се, че се планува законопроектът за оповестяване на Азовско море вътрешен съветски водоем да бъде утвърден от държавната Дума на Русия до края на 2023 година

Изданието припомня, че преди 20 години Русия и Украйна подписаха и ратифицираха контракт, в който е записано, че Азовско море – водоем с повърхност от съвсем 25 000 квадратни километра, исторически е вътрешен водоем както за Русия, по този начин и за Украйна, и че корабите под украински или под съветски байрак се употребяват в Азовско море със независимост на корабоплаването. След анексирането на Крим през 2014 година Русия е в непрестанно нарушаване на тази уговорка, защото не позволява свободното придвижване на украински плавателни съдове.

През февруари Върховната Рада на Украйна денонсира контракта, като съобщи, че Москва нарушава клаузата всички въпроси, засягащи Азовско море, да се вземат решение двустранно. Украинските депутати подчертаха също, че заложеното в контракта разрешение за съветските военни кораби да се движат без ограничавания е опасност за националната сигурност на Украйна.

През юни съветският президент Владимир Путин подписа закон, с който договорът се денонсира, като съобщи, че Украйна е изгубила статута си на крайбрежна страна в Азовско море откакто Русия разгласи, че анексира украински територии в Донецка, Луганска, Херсонска и в Запорожка област.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР