Руският онлайн гигант Яндекс е феномен. Не само поради факта,

...
Руският онлайн гигант Яндекс е феномен. Не само поради факта,
Коментари Харесай

Защо Москва не може да сложи ръка върху руския Google

Руският онлайн колос " Яндекс " е феномен. Не единствено заради обстоятелството, че беше заслужен съперник на Гугъл още преди Кремъл да направи всичко по силите си, с цел да преференциални американския онлайн колос от локалния пазар. Компанията към момента резервира относителна самостоятелност дори и сега - в обстановка, в която огромните и значими бизнеси съвсем без изключение са под контрола на страната.

Москва на доктрина може без проблем да национализира " Яндекс ", само че на процедура не може да направи - най-малко не и в случай че не желае нова вълна на напускащи Русия млади експерти, написа в собствен материал " Ройтерс ".

Контекст : " Яндекс " е основана през септември 1997 година, т.е. действително е цяла година по-стара от Гугъл. Компанията предлага необятна гама от цифрови артикули за потребителите и бизнеса - от е-поща до споделена подвижност.
 Русия разгласи какъв брой е бюджетният й недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт - за първи път от 2 години
Русия разгласи какъв брой е бюджетният й недостиг по отношение на Брутният вътрешен продукт - за първи път от 2 години

Приходите от нефт и газ не престават да са фрапантно по-малко от миналогодишните

В наши дни тя е листната на NASDAQ и в Нидерландия, а преди войната приходите ѝ бяха близо 5 милиарда $ годишно.

Някои от най-хубавите съветски разработчици са част от екипа ѝ, който наброява над 20 000 души.

Детайли : Откакто през ноември " Яндекс " разгласи преструктуриране и обособяване на съветския бизнес от записаната в Нидерландия компания майка, има голям брой спекулации.

Ключово е запазването на екипа. Според съветското държавно управление единствено през 2022 година към 100 000 IT експерти са напуснали страната. Опасенията са, че при силово влизане на страната в " Яндекс ", ще си тръгнат и още.
 Най-големите европейски бизнеси изгубиха €100 милиарда откакто напуснаха Русия
Най-големите европейски бизнеси изгубиха €100 милиарда откакто напуснаха Русия

Не всички обаче взеха решение да прекратят връзките си с бизнеса в Русия

" Очевидно е, че в случай че национализацията стане факт, компанията последователно ще стане безусловно на нищо. Вероятно това е причина да не се вземат по-сурови ограничения ", разяснява пред " Ройтерс " участник в диалозите сред " Яндекс " и съветската страна.

Според източници на организацията договарянията сред Yandex NV и няколко съветски милиардери са в застой. Нидерландската компания чака 7 милиарда $ от дивестирането на съветския си бизнес, само че никой от евентуалните купувачи не желае да наподобява като индивида, който е " умъртвил " най-успешната съветска софтуерна компания.
 Руският колос Yandex желае да бие Гугъл на един нехарактерен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а
Руският колос Yandex желае да бие Гугъл на един нехарактерен пазар, който ще стигне $2 трилиона през 2030-а

Компанията разгласи, че е постигнала значим триумф по един от основните си планове

Сред искащите беше банка ВТБ, чийто изпълнителен шеф Андрей Костин дори разяснява през юни, че страната първо би трябвало да национализира " Яндекс " и по-късно да се търси покупател. Според осведомени обаче банката в никакъв случай не е била сериозен претендент, защото е под интернационалните наказания.

От друга страна : Един от съоснователите на " Яндекс " - Аркадий Волож, дефинира нахлуването в Украйна като " варварско " и разгласи, че си е сложил за цел да помогне на колкото се може повече " надарени съветски инженери " да се открият в чужбина след експлоадирането на войната. Това изявление сигурно в допълнение е разярило " ястребите " в Москва, които считат, че фирмите със западна благосъстоятелност без изключение би трябвало да се лишават и да не се заплаща нищо - без значение от косвените вреди. Ако те завоюват благоволението на Кремъл, ориста на онлайн колоса ще бъде решена за часове.
 Как Путин отново стана най-популярен в съветската търсачка Yandex?
Как Путин отново стана най-популярен в съветската търсачка Yandex?

Това се случва след възбрана на фразата „ Умно гласоподаване “

В същото време, не трябва да се не помни, че съгласно съветски правозащитници точно " Яндекс " през годините са помагали за разгръщането на цифровата машина за следене и дезинформация, употребена през днешния ден от режима на Владимир Путин за надзор над съветското общество.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР