Руският космонавт Олег Кононенко постави нов рекорд за най-дълъг престой

...
Руският космонавт Олег Кононенко постави нов рекорд за най-дълъг престой
Коментари Харесай

Руски космонавт постави нов космически рекорд

Руският космонавт Олег Кононенко сложи нов връх за най-дълъг престой на Международната галактическа станция (МКС), оповестиха от съветската галактическа организация Роскосмос.

Предишният връх принадлежеше на различен руснак - Генадий Падалка, който по време на петте си задачи е прокиснал в орбита 878 дни, 11 часа, 29 минути и 48 секунди.

Постижението на Падалка беше надминато от Кононенко в 11:30:08 ч. московско време (11:30:08 ч. по Гринуич) в събота, заяви Роскосмос в обществените мрежи.

Това е петата задача до МКС за Кононенко, който за първи път пътува в космоса през 2008 година

Настоящият екипаж на станцията би трябвало да се завърне на Земята на 23 септември, което значи, че 59-годишният Кононенов ще стане първият човек, минал границата от 1000 дни, прекарани в космоса.

 Кононенко съобщи, че може да счита МКС за собствен дом, откакто е бил там в продължение на 878 дни. " Домът е място, където са фамилията и приятелите ви. Много от моите другари са космонавти и астронавти ", изясни той.

 Космонавтът упорства, че " лети в космоса, с цел да прави работата, която обичам, а не с цел да слага върхове ". Той съобщи, че се гордее повече не с персоналното си достижение, а с обстоятелството, че върхът за най-дълго време, прекарано в космоса, остава в ръцете на руснак.

На въпроса по какъв начин му се е отразил толкоз дългият престой в орбита, Кононенко отговори: " Излизането в космоса, несъмнено, не усъвършенства здравето, само че аз постоянно съм водил деен метод на живот и постоянно съм се упражнявал както на Земята, по този начин и в космоса. "

" И от психическа позиция, по време на работата си в орбита не усещам никакви ограничения или изолираност ", акцентира той и добави, че " другарската атмосфера, взаимната поддръжка и разбирателството сред всички членове на екипажа остават непроменени на станцията " от самото начало.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР