На 7 май френският регулаторен орган за ядрена безопасност даде

...
На 7 май френският регулаторен орган за ядрена безопасност даде
Коментари Харесай

Френски ядрен реактор от следващо поколение получи одобрение

На 7 май френският регулаторен орган за нуклеарна сигурност даде зелена светлина за стартирането в употреба на нуклеарен реактор от последващо потомство EPR в Нормандия, към 12 години по-късно от в началото плануваното.

Разрешението от страна на регулатора ASN значи, че реакторът във Фламанвил, ситуиран на Ламанша в Нормандия, може да бъде зареден с гориво и да стартира тествания през идващите месеци, заяви за Агенция Франс Прес заместник-директорът на организацията Жулиен Колет.

Тъй като френското държавно управление желае да построи 14 нови нуклеарни реактора, развиването е добре пристигнало за държавната енергийна компания EDF, откакто голям брой проблеми удължиха строителството до 17 години и доведоха до големи преразходи на бюджета.

EDF се надява реакторът да проработи на цялостна мощ до края на годината.

Разработеният от Франция план за европейски реактор под налягане, стартирал през 1992 година, е предопределен за обновяване на нуклеарната енергетика в Европа след злополуката в Чернобил през 1986 година в Съветска Украйна и се популяризира като предлагащ по-ефективно произвеждане на сила и по-добра сигурност.

Изграждането на реактора във Фламанвил обаче е придружено от многочислени проблеми, защото преди него са пуснати в употреба реактори с сходен дизайн в Китай и Финландия.

Той ще бъде единственият от този вид, издигнат във Франция, защото новите планове са за опростена версия на EPR2. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР