Руският журналист, Дмитрий Муратов, носител на миналогодишната Нобелова награда за

...
Руският журналист, Дмитрий Муратов, носител на миналогодишната Нобелова награда за
Коментари Харесай

Руският нобелов лауреат, Муратов, дарява наградата си в помощ на бежанците

Руският публицист, Дмитрий Муратов, притежател на миналогодишната Нобелова премия за мир, съобщи, че ще я продаде на търг, с цел да събере средства за украинските бежанци.

Вестник " Новая газета ", където Муратов е основен редактор, съобщи при започване на март, че ще отстрани материалите за военните дейности на Русия в Украйна от уеб страницата си, заради цензура в отговор на заканите за наказателно гонене на публицисти и жители, които се отклоняват от формалната линия на държавното управление.

„ Новая газета и аз взехме решение да дарим медала на Нобеловата премия за мир за 2021 година на Украинския фонд за бежанци “, се споделя в публикация, оповестена с името на Муратов. " Вече има милиони бежанци. Моля аукционните къщи да отговорят и да изложат на търг тази световноизвестна премия. "

Муратов и вестник „ Новая газета “, критикуващ Кремъл, споделиха, че би трябвало да се създадат неотложно пет неща: „ Спиране на военен огън, замяна на пленници, освобождение на телата на починалите, обезпечаване на филантропични коридори и помощ и поддръжка на бежанците “.

На 8 октомври 2021 година Норвежкият комитет за Нобелови награди в Осло заяви, че Муратов е станал един от лауреатите на премията за мир. Преди това от руснаците са я получавали правозащитникът Андрей Сахаров, както и президентът на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР