Руският газов гигант "Газпром" предложи да разшири схемата си "рубли

...
Руският газов гигант "Газпром" предложи да разшири схемата си "рубли
Коментари Харесай

Газпром иска и втечненият природен газ да се плаща в рубли


Руският газов колос "Газпром " предложи да разшири схемата си "рубли за газ ", която е в действие за тръбния газ, за ​​да включи в нея и втечнения природен газ (LNG), оповестява "Ройтерс ", базирайки се на организация "Интерфакс ".

Предложението на Кирил Полоус, заместник-ръководител на отдел в "Газпром ", идва, откакто предходната седмица Русия предприе дейности за изземване на контрола върху завода за полутечен природен газ "Сахалин-2 " в отговор на западните наказания.

Указът, подписан от съветския президент Владимир Путин, основава нова компания, която да поеме всички права и отговорности на Sakhalin Energy Investment Co, в която Shell и японските търговски компании Mitsui и Mitsubishi имат малко под 50%.

На Русия се падат към 8% от международните доставки на полутечен природен газ с 40 милиарда кубични метра свръхохладен газ годишно, идващи основно от Сахалин-2 и Yamal LNG на Новатек, най-големият цех за полутечен природен газ в Русия.

През март Путин разгласи, че Русия - най-големият производител на природен газ в света, ще изисква от страните, които смята за "недружелюбни ", да заплащат за синьото гориво в рубли.

Доставките до редица от най-големите клиенти на "Газпром " в Европа бяха прекратени, откакто те отхвърлиха да се съобразят с новите правила.

Това е въпрос на съгласуване на износа на газ от тръбопроводи и LNG, изясни Полоус, добавяйки, че има валутна конкуренция сред тръбния газ, който се продава в рубли, и LNG, който се полза с налог в долари.

За разлика от продажбите на синьо гориво по тръбопроводи, по-голямата част от съветския полутечен природен газ се използва в Азия. В Европа измежду купувачите на съветски LNG е Испания.

Преди спора в Украйна Русия планираше до 2035 година да създаде до 140 милиона тона полутечен природен газ, или една четвърт от настоящия международен експорт на LNG. Оттогава обаче се допуска, че може да се наложи тази цел да бъде отсрочена.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР