Руският енергиен гигант Газпром заяви, че Украйна отклонява доставките на

...
Руският енергиен гигант Газпром заяви, че Украйна отклонява доставките на
Коментари Харесай

„Газпром“ заплаши да намали доставките за Европа по ключов газопровод

Руският енергиен колос " Газпром " съобщи, че Украйна отклонява доставките на природен газ, преминаващи директно през Молдова, и в отговор заплаши да понижи доставките по основен газопровод за Европа.

Твърденията са най-новата точка на напрежение във връзка с енергийните доставки сред Киев, европейските столици и Москва, която понижи доставките за Европа в отговор на западните наказания поради спора в Украйна.

„ Обемът на газа, доставен от „ Газпром “ за пренос до Молдова през Украйна, е по-голям от физическия размер, предаден на границата на Украйна с Молдова “, се споделя в изказване на „ Газпром “.

Базираната в Санкт Петербург компания съобщи, че Украйна е попречила доставката на 52 млн. куб. м за Молдова и в отговор заплаши с понижения.

„ Ако несъответствието при преноса през Украйна за молдовските консуматори се резервира, на 28 ноември, от 10 часа. „ Газпром “ ще стартира да понижава доставките на газ през основната директна точка за доставките за Европа “, съобщи компанията. Украйна отхвърли обвиняванията, като съобщи, че всички количества газ, предопределени за молдовските консуматори, са били трансферирани в цялостен размер.

„ Заплашвайки да понижи размерите за превозване на газ за Молдова, „ Газпром “ се пробва да лиши тази страна от опцията да употребява украинската газопреносна система “, съобщи в изказване формалният представител на оператора на Украйна Олга Биелкова.

„ Това не е първият път, в който Русия прибягва до потреблението на газа като инструмент за политически напън. Тя манипулира обстоятелствата, с цел да оправдае решението си да ограничи още повече размера на доставките на газ за европейските страни “, съобщи тя.

Украйна страда от тежка енергийна рецесия след седмици на непрекъснати съветски удари по енергийната ѝ мрежа, които доведоха и до спирания на електрозахранването в прилежаща Молдова.

Проевропейският президент на Кишинев Мая Санду предизвести, че страната с население от 2,6 млн. души, ситуирана сред Румъния и раздираната от спорове Украйна, рискува да остане без газ и електричество тази зима.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР