Руският енергиен гигант Газпром ще намали доставките на газ за

...
Руският енергиен гигант Газпром ще намали доставките на газ за
Коментари Харесай

Газпром намалява доставките на газ и за Франция

Руският енергиен колос " Газпром " ще понижи доставките на газ за френската компания " Engie " поради спор по отношение на договорите, оповестиха от френското дружество.

Европа към този момент беше известена, че " Газпром " ще спре газопровода " Северен поток 1 ", доставящ газ до Германия, от 31 август до 2 септември за профилактика и има известни опасения, че Москва може да ускори натиска, като забави стартирането му.

В изказването си " Engie " не дава детайлности за естеството на разногласието сред нея и съветската компания по отношение на използването на договорите. Доставките към този момент бяха намалели доста от началото на войната в Украйна, като през последните месеци те са в размер на 1,5 тераватчаса (TWh).

" Много ясно е, че Русия употребява газа като военно оръжие и ние би трябвало да се подготвим за най-лошия сюжет на цялостно спиране на доставките ", съобщи министърът на енергийния преход на Франция Агнес Пание-Рунашер пред радио " Франс Интер ".

Помощник на министъра разяснява пред " Ройтерс ", че страната е диверсифицирала енергийните си доставки и последните съкращения от страна на съветската компания няма да застрашат зимните запаси на газ. Страната обаче има други проблеми, свързани с спиранията в нуклеарния бранш, където производството бележи 30-годишно дъно, а атомната сила съставлява към 70% от производството на електрическа енергия в страната.

" Engie към този момент е осигурила нужните количества, с цел да извърши уговорките си към своите клиенти и личните си условия, и е въвела няколко ограничения, с цел да понижи доста директните финансови и физически последствия, които биха могли да зародят вследствие на спиране на доставките на газ от страна на Газпром ", се споделя в изказване на предприятието.

Прекъсването и намаляването на доставките от страна на Русия докара до внезапно повишаване на цените на газа и принуди европейските държавни управления да се борят за различни доставки на прага на зимата.

В понеделник френският министър председател Елизабет Борн прикани фирмите да изготвят проекти за икономисване на сила до идващия месец, като предизвести, че те ще са измежду първите наранени, в случай че страната бъде принудена да ограничи доставките на газ и електрическа енергия. Франция е по-слабо подвластна от вноса на газ от Русия спрямо някои свои съседи, който съставлява към 17% от потреблението на газ в страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР