Руският енергиен гигант Газпром обяви, че е започнал тестване на

...
Руският енергиен гигант Газпром обяви, че е започнал тестване на
Коментари Харесай

Газпром започва тестови доставки на газ от находището Ковикта към Силата на Сибир


Руският енергиен колос " Газпром " разгласи, че е почнал тестване на газови доставки от находището " Ковикта ", най-голямото в Източен Сибир, към газопровода " Силата на Сибир ", по който се транспортира синьо гориво за Китай, осведоми Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Газпром " стартира да доставя газ за Китай по газопровода от находището " Чаянда " в Якутия, в края на 2019 година. Сега и двете залежи работят да зареждат " Силата на Сибир ", който има разгласен потенциал за транспорт от 38 милиарда кубични метра газ на година. Газопроводът е от решаващо значение за напъните на Москва да пренасочи своите енергийни потоци от запад на изток, защото редица европейски страни постановиха наказания против Русия след началото на нашествието ѝ в Украйна.

По думите на основния изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милер, представен от Франс прес, почналите проби са " значима стъпка в реализацията на плана " Силата на Сибир " и основаването на нови центрове за рандеман на газ в източната част на страната ". Той окачестви газовото находище Ковикта като " решаваща ресурсна база " за " развиването на доставките на газ ", както и за износа му изключително към нуждаещите се от сила съветски съседи Китай и Южна Корея.

Находището Ковикта, както и нови уреди за превозване на газ се чака да бъдат пуснати в употреба през декември.

През 2020 година " Газпром " е изнесъл за Китай 4,1 милиарда кубични метра газ. Година по-късно през 2021 година износът към този момент доближава към 11 милиарда кубични метра, а през 2023 година се чака да доближи 22 милиарда кубични метра.

По-рано съветският вицепремиер Александър Новак съобщи, че " Силата на Сибир " ще доближи цялостен потенциал през 2027 година, две години по-късно от плануваното.

Русия също по този начин възнамерява построяването на " Силата на Сибир-2 " през 2024 година, с цел да доставя Китай със синьо гориво през територията на Монголия, още един знак, че съветската енергийни доставки в действителност са поели в източна посока.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР