Руският дисидент Алексей Навални заяви, че екип от тайни агенти

...
Руският дисидент Алексей Навални заяви, че екип от тайни агенти
Коментари Харесай

Навални смята, че е имало най-малко три опита на руските тайни служби да го отровят

Руският отстъпник Алексей Навални съобщи, че екип от секрети сътрудници на съветското контраразузнаване (ФСС) се е опитал да го убие по поръчка на президента Владимир Путин, съобщи ДПА.

Групата от ФСС (службата - основен правоприемник на тогавашното руско КГБ), образувана за осъществяване на мократа поръчка, е направила минимум два предходни опита да токсини най-отявления критик на Путин с химическото оръжие "Новичок ", твърди самият Навални във видео, качено в "Ютюб " и представено от ДПА.

Двата предходни опита се оказали несполучливи, тъй като дозите били прекомерно дребни, споделя Навални. Според него групата за мократа поръчка се страхувала, че в случай че употребява прекомерно огромно количество от отровата, незабавната гибел на жертвата щяла да бъде прекомерно лесна за следствие, добавя Българска телеграфна агенция.

Опозиционерът, намиращ се в Германия, където лекарите го избавиха след опита за отравянето му по време на вътрешен полет със аероплан в Русия, се базира на записи от телефонни диалози и на показания на пасажери от самолета, че групата от ФСС го е следяла много време и е направила трите опита за отравяне, последният от които е бил през август в сибирския град Томск, след което той едвам не умря в самолета на път за Москва.

Независимата проверяваща организация Белингкат, взела участие в следствието, подкрепяйки Навални, съобщи в декларация, че един от сътрудниците в групата, ангажирана в опита за ликвидиране, е докладвал непосредствено на Путин.

Руските управляващи неведнъж отхвърлиха заключението на немските специалисти, че Навални е бил токсичен с нервнопаралитичното вещество "Новичок ", заявявайки, че няма безапелационни доказателства за това.

Два дни откакто Навални припадна в самолета на 20 август, той беше евакуиран в Берлин със особено изпратен за него немски аероплан. Животът му бе избавен в берлинската болница "Шарите ", а специалисти от лаборатории в Германия, Франция и Швеция стигнаха до умозаключение, че той е бил токсичен с вариация на "Новичок ", напомня ДПА.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, представен от ТАСС, назова "пълна нелепост " вчерашното известие в английския седмичник "Сънди таймс ", че е имало два опита за отравяне на Навални. При това Песков използва британския жаргонен термин bullshit, с цел да характеризира изказванието на вестника.

Според "Сънди таймс " в болничното заведение в сибирския град Омск, където по неотложност кацна самолетът, с който Навални пътуваше от Томск за Москва, е бил подхванат още един опит за отравянето на опозиционера. Вестникът се базира на свои източници от немските органи за сигурност, които разказали по какъв начин е станало това на свои сътрудници във Англия. Агентите от мократа поръчка създали новия опит за отравяне сега, когато Навални бил в изкуствена кома, преди да бъде изпратен към летището, с цел да отлети с чакащия го аероплан към Берлин.

Идеята на убийците била Навални да е към този момент мъртъв при идването си в Берлин, написа "Сънди таймс ", като цитира собствен източник. Според вестника тогава, както и при първия опит, пациентът избегнал гибелта с помощта на дозата противоотрова от атропин, дадена му при постъпването му по неотложност в болничното заведение в Омск.

Британският вестник оповестява, че чиновници от съветските сили за сигурност може да са оказали въздействие върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и по тази причина той по-късно разгласи, че най-големият критик на Путин евентуално страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Използването на втора доза "Новичок " несъмнено усилва вероятността за ликвидиране, споделя Алистър Хей - учител по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, представен от "Сънди таймс ". Но в случай че Навални към този момент е бил "атропиниран ", това е противодействало на нервния сътрудник, въпреки че може да е удължило положението на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, с цел да се разгради в черния дроб, показва Хей.

Шефът на отделението за остри отравяния в болничното заведение в Омск, който е и основен токсиколог на Омска област и на Сибирския федерален окръг - Александър Сабаев, съобщил на ТАСС в неделя, че външни лица са нямали достъп до болничната стая на Навални, по тази причина никой не би могъл да има опция наново да го трови.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР