Руският държавен глава Владимир Путин може да посети Турция следващия

...
Руският държавен глава Владимир Путин може да посети Турция следващия
Коментари Харесай

Путин може да посети Турция, това заяви Ердоган по време на пресконференция с Зеленски

Руският държавен глава Владимир Путин може да посети Турция идващия месец. Това съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган на взаимна конференция с украинския президент Володимир Зеленски,който дойде на работно посещаване в южната ни съседка. Двамата държавни глави са разискали срещата на върха на НАТО във Вилнюс, зърнената договорка, както и възобновяване на Украйна.

Повече от два часа продължиха диалозите сред Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган.

Обсъдено бе съглашението за експорт на зърно и други култури през Черно море. Настоящата конвенция, която беше реализирана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, изтича на 17 юли, а Русия не е съгласна с осъществяването на договорката и заплашва тя да не бъде продължена. Анкара разгласи, че чака договорът да бъде продължен с най-малко три месеца. От началото на спора ние сме солидарни с Украйна и оказваме помощ в доста области, сподели Ердоган, а Зеленски благодари за поддръжката.

На конференцията турският държавен глава сподели още, че ще продължи да поставя старания за реализиране на мир сред Украйна и Русия.

" Водим договаряния и с съветската страна. Обсъждал съм въпроса с господин Владимир Путин и той идващия месец ще посети Турция. Ще имаме опция още веднъж да беседваме на четири очи ",заяви турският президент.

Ердоган приказва и по въпроса за приемането на Украйна в НАТО.

" Украйна заслужава участие в НАТО. Искам още веднъж да подчертая позицията си, която съм защитавал поредно - когато има почтен мир, никой не е губещ. Въпреки разликите сред страните, нашето най-искрено предпочитание е да се върнем към мирните старания ", увери Реджеп Ердоган.

В Турция приключваобиколката на Зеленски в Източна Европа, като по-рано тази седмица той беше в България, след което в Чехия и Словакия. Следващата седмица се чака украинският президент да бъде и в Литва за срещата на върха на НАТО.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР