Руският държавен апарат изкривява историята и разпространява конспирации, за да

...
Руският държавен апарат изкривява историята и разпространява конспирации, за да
Коментари Харесай

ЕК: Руският държавен апарат изкривява историята

Руският държавен уред изкривява историята и популяризира конспирации, с цел да подкопава нашите демокрации със злонамерена дезинформация. Това заявха заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за полезностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс по мотив Общоевропейския ден в памет на жертвите на всички тоталитарни и властнически режими, който се отбелязва на 23 август

Те направиха следното изказване:

„ Преди 84 години подписването на пакта „ Молотов — Рибентроп “, последвано от началото на Втората международна война, отвори една от най-мрачните глави в европейската история. На тази значима дата за историята на нашия континент ние отдаваме респект на безбройните жертви на тоталитарните и властнически режими. Потвърждаваме още веднъж, че тяхната памет не е забравена, и възобновяваме уговорката си да създадем всичко по силите си, с цел да предотвратим повтарянето на сходни нещастия.

През февруари предходната година обаче Европа и целият свят станаха очевидци, ужасени и невярващи, по какъв начин Путин върна войната, преследването и противозаконната окупация на нашия континент. Ще продължим да насърчаваме паметта за предишното, както и да опровергаваме с обстоятелства всеки опит за изкривяване.

Днес Украйна и нейният народ се борят за мир и народна власт. Ще продължим да поддържаме Украйна толкоз дълго, колкото е належащо, защото в тази война става въпрос за отбрана на нашите демокрации. Нашата независимост и свободата на Украйна не подлежат на договаряния.

В Европа още веднъж войната погубва животи, а омразата и преследванията разделят фамилии. Историята обаче ни дава вяра и през днешния ден. След Втората международна война ние изградихме мирна Европа — съюз на демокрациите. Създадохме мощни демократични институции в страни, които до неотдавна живееха под задушаващата мощ на авторитаризма. Преодоляхме войната и потисничеството, с цел да живеем като свободни и равнопоставени жители в Съюз, построен върху мира, демокрацията, правилата на правовата страна и човешките права. Излязохме от едно минало, белязано от боязън и шовинизъм, с цел да изградим общ план за мир и единство. Нека този ден ни напомни нашата отговорност да отстояваме мира, демокрацията и всички полезности, на които се основава Европейският съюз. “
 
Общоевропейският ден за удостояване на паметта на жертвите на всички тоталитарни и властнически режими се отбелязва от 2009 година след резолюция на Европейския парламент. Денят е мотив да съхраним паметта на жертвите, милиони от които продължиха да страдат дълго след края на тези режими.

Европейската комисия поддържа планове, ориентирани към историята на тоталитарните закононарушения и съхраняващи паметта за предишното посредством Програмата „ Граждани, тъждество, права и полезности “ за всички генерации да знаят историческите обстоятелства и да се противодейства на опитите за тяхното изкривяване, отказване и омаловажаване.

През юли 2023 година Европейска комисия разгласи втората покана в границите на Европейската обсерватория за наративни послания за битка с дезинформацията след COVID-19. С тази покана ще се финансира план, ориентиран към идентифициране и анализиране на дезинформация и подвеждащи послания за войната в Украйна, равенството сред половете и изборите. Крайният период за показване на оферти е 22 септември 2023 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР