Руският Червен кръст (РЧК) помага на военни лагери за деца

...
Руският Червен кръст (РЧК) помага на военни лагери за деца
Коментари Харесай

Деца с оръжие и в униформа. Как Руският Червен кръст участва в детски военни лагери

Руският Червен кръст (РЧК) оказва помощ на военни лагери за деца и взе участие ефективно в пропагандната машина на Кремъл в поддръжка на войната. Организацията, която се допуска да организирира филантропични и избавителни акции и да е неутрална, е подпомагала начинания, в които деца и младежи стрелят с пушки и вземат участие във военни учения.

Сътрудничила си е и с младежкия учебен център " Артек " на окупирания от Русия украински полуостров Крим. Има данни, че в центъра са държани украински деца, нелегално депортирани от окупираните украински територии, първата от които беше самият Крим през 2014 година - доста преди Москва да стартира пълномащабната си война на 24 февруари 2022 година

Последното е нарушаване на устава на Междурародния Червен кръст, от който е част съветската организация.

Всичко това е част от следствие на интернационален консорциум от медии, след които немският Spiegel и английският The Guardian. Информацията се базира на изтекли към 30 документа на Кремъл.

" Kremlin Leaks " разкриват, че общонационалната " Младежка войска " е взела участие в " ден на деяние " в покрайнините на Санкт Петербург през декември, в границите на която момчета и девойки са се упражнявали в пукотевица с пушки, както и в плетене на маскировъчни мрежи. Това е станало със съдействието на РЧК.

" Младежката войска " е паравоенна организация, публично подкрепяна от съветското Министерство на защитата. Фактът, че от лятото на 2022 година тя е глобена от Европейския съюз, не пречи на РЧК да си партнира с нея.

Записи, с които " Spiegel " разполага, демонстрират фрагменти от така наречен " военно-патриотичен ваканционен лагер ", в границите на който съветски деца и младежи са обучавани като " детски специфични сили ".

По информация на немското издание тези военни " лагери " са били проведени неведнъж и са подкрепяни от РЧК. С други думи, тъкмо от онази организация за помощ, чиито съществени правила са човечност и индиферентност.

Изтеклите документи разкриват още бъдещите проекти на Кремъл за финансиране на нови клонове на РЧК в окупирана Украйна. Бюджетът за 2024 година е 677 млн. рубли (около 6,7 млн. $ съгласно настоящия курс - бел.ред.), от които 115 млн. рубли (1,15 млн. долара) са предопределени за по този начин наречените " нови територии " - четирите нелегално анексирани украински района, към които Путин предяви искания през 2022 година

През юни предходната година съветската осведомителна организация ТАСС разгласява материал, в който се споделя, че РЧК е доставил помощ в окупираните региони на Източна Украйна. В текста е включен и откъс от Екатерина Сухачева, наречена от медията тогава " представител на Червения кръст в Донецката национална република ".

Описанието на длъжността ѝ обаче бързо се трансформира - ТАСС излиза с модифицирана публикация, че помощта идва от по този начин нар. " Донецки червен кръст ". Такъв, несъмнено, няма в системата на Меджународния червен кръст.

Два месеца по-късно излиза наяве, че Сухачева е основала " Донецки червен кръст " като публично юридическо лице.

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че работи с групата, като оказва помощ " финансово, механически или посредством даване на помощи " за постигане до уязвимите хора в района, само че я счита за локална група, а не за публична организация на Червения кръст.

Работата на РЧК на окупирана територия би била нарушаване на интернационалното право и устава на Червения кръст.

С новите разкрития натискът върху Международната организация на Червения кръст и неговите управителни органи се ускорява от ден на ден. Съединени американски щати към този момент нарекоха разпостранените изказвания " извънредно притеснителни ", а шведското външно министерство, което е един от най-големите финансови донори на организацията дружно със Съединени американски щати, настоя за " цялостна бистрота ".

Очаква се Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК) да предприеме бързи дейности, съобщи нейн представител.

МФЧК, която сплотява 191 национални сдружения на Червения кръст и Червения полумесец, има пълномощия да подхваща дисциплинарни ограничения или да приключва участието на национални сдружения, които нарушават правилата на Червения кръст.

Международните органи се финансират от държавни и филантропски донори и постоянно работят с локалните клонове на Червения кръст.

На собствен ред националните придвижвания на Червения кръст постоянно работят взаимно с държавни структури по зародили военни или други рецесии, само че се допуска, че всички те са обвързани с правилата на Червения кръст за " индиферентност, безпристрастност и самостоятелност ".

С други думи, изключването на Руския червен кръст от асоциацията е допустимо.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) в Женева обаче е запазен.

" Ние сме в контакт с членовете на придвижването на Червения кръст, изключително с МФЧК, който проверява изказванията. Ситуацията се преглежда доста съществено ", съобщи техен представител.

Въпреки това, Организацията, която е " чадър " на националните сдружения на Червения кръст, към момента приказва за " обзор ", т.е. за преразглеждане на изказванията, а не за следствие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР