Руските войски се опитват да щурмуват завода Азовстал в Мариупол

...
Руските войски се опитват да щурмуват завода Азовстал в Мариупол
Коментари Харесай

Командир от украинските сили заяви, че в "Азовстал" се водят "ожесточени и кръвопролитни боеве"

Руските войски се пробват да щурмуват завода " Азовстал " в Мариупол малко преди оповестеното от Москва преустановяване на огъня, с което би трябвало да се даде опция на цивилните да се изтеглят от региона, оповестяват украински източници. Над 340 души бяха изведени през вчерашния ден от обсадения пристанищен град и покрайнините.

Металургичният комбинат " Азовстал " е подложен на масирани съветски бомбардировки и обстрели, като пълководец от украинските сили, намиращи се в завода съобщи, че се водят " яростни и кръвопролитни боеве ".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че са изгубили връзка с частите в " Азовстал " и не знаят какво се случва там.

По-рано Русия разгласи, че войските й в Мариупол ще приключват огъня през днешния ден и през идващите два дни в интервала от 8:00 до 18:00 часа, с цел да дадат опция на цивилните от " Азовстал " да се изтеглят. На хората ще бъде разрешено да отпътуват за Русия или Киев - съгласно желанието им, споделиха от съветското министерство на защитата.

По данни на Организация на обединените нации над 340 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински надзор град Запорожие. Президентът Володимир Зеленски прикани генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш за помощ:

" Говорих с генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за постигнатото и какво още може да създадем, с цел да защитим жителите на Мариупол и бранителите на града. Работя по този въпрос всеки божи ден и съм признателен за всяка помощ ", сподели Зеленски.

Същевременно продължава съветската атака в Източна Украйна. Управителят на Луганска област Сергей Гайдай съобщи, че целият район е подложен на обстрел, а двама души са починали през последното денонощие.

Властите на Киев оповестиха, че са разкрили още 20 тела на цивилни в предградието Бородянка и близките села. Така общият брой на жертвите в региона доближава 1 235 души. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР