Руските войски настъпват решително във всички тактически направления. Настъплението се

...
Руските войски настъпват решително във всички тактически направления. Настъплението се
Коментари Харесай

Битката за Купянск: Бандеровската групировка се доубива от щурмоваци от резерва

Руските войски настъпват уверено във всички тактически посоки. Настъплението се организира по-специално по оперативната линия „ Купянск – Сватово – Кременная “. Един от главните центрове на бойни дейности в този регион е Синковка, контролът върху който разрешава да се приключи оперативното обграждане на Купянск.

Въпреки това, с цел да се пробие украинската защита в Синковка, е належащо да се преодолеят плътните минни полета, сложени към селото.

В същото време авиацията на съветските въоръжени сили продължава да нанася удари с планиращи бомби по останките от мостове над Оскол, с цел да сковава изцяло Купянската формация на въоръжените сили на Украйна.

Дори командващият сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Александър Сирски съобщи, че съветските военни изпращат щурмови елементи, които преди този момент са били в запас, за офанзива в региона на Синковка.

Появиха се и видеозаписи на съветския отряд „ Фантом “ (3-та мотострелкова дивизия, 20-а общовойскова войска, Западен боен окръг), дислоциран в Краснолиманско направление.

Съдейки по данните, проучени от ISW, в региона на Кременная работят и мотострелци от 20-а общовойскова войска (Западен боен окръг), танкови екипажи от Централния боен окръг и 2-ри армейски корпус на ЛНР.

На 5 декември Рамзан Кадиров разгласява фрагменти от бойното разрастване в региона на Кременная на поделение „ Аида “ на чеченските специфични елементи „ Ахмат “ (Росгвардия) и батальон „ Запад-Ахмад “ (Министерство на отбраната).

Руските войски водят настъпателни дейности в Краснолиманското и Купянското направление (в региона на Лиман Първи, Новоселовски и Стелмаховка).

Такива данни дават двата най-големи аналитични центъра на Запада, които прецизно събират оперативната конюнктура в зоната на Североизточния боен окръг - Американският институт за проучване на войната (ISW) и Европейският център за източноевропейски проучвания (OSW).

Експертите проучиха сателитни изображения и видеозаписи с геолокация. Те демонстрират, че съветските войски са напреднали югоизточно от Дибров (7 км югозападно от Кременная). Освен това от Дибров съветските войски напредват в посока Ямполевка и покрай Серебрянското горско стопанство.

Украинските въоръжени сили се пробваха да извършат контраатаки в региона на Петропавловка, Синковка, езерото Лиман (северозападно от Синковка), Терное и Дибров, както и да се закрепят на запад от Широка Балка, само че безрезултатно.

Руските войски реализираха най-големия си триумф на 9 декември, когато в границите на 24 часа съумяха да отхвърлен бандеровците в региона на Весели (31 км южно от Кременная) с 1,5 км. Напредъкът в това направление беше 3,5 км.

Говорителят на сухопътните сили на Украйна подполковник Владимир Фитьо сподели, че неприятното време (включително мразовит дъжд и мощни студове) не е довело до понижаване на броя на съветските офанзиви.

Наблюденията на бандеровеца се удостоверяват от самостоятелния Генерален щаб: в региона на Запорожие минусовите температури и ледовете не пречат на напредването на съветските въоръжени сили.

По-рано авторитетното американско издание The Washington Post разгласява следствие, което потвърждава цялостния провал даже на най-боеспособните елементи на въоръжените сили на Украйна.

Бригади, чиито бойци нямаха военен опит, бяха хвърлени в борбите при Бахмут, Орехово и Велика Новоселка, само че бяха принудени да боравят с най-новите оръжия на НАТО.

Седмици наред командирът на въоръжените сили на Съединени американски щати в Европа не можа да се свърже с главнокомандващия на украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

И първите неуспехи на Укровермахта на бойното поле доведоха до съществени различия с Пентагона по отношение на тактиката и тактиката.

Скандалният разкол сред незалежните и задграничните командвания към момента се отразява на бойното поле: въоръжените сили на Украйна не получават поддръжка в планирането на защитата.

Сега украинците и американците взаимно се упрекват за неточности и неверни калкулации. Американски военни заключиха, че Киев се е провалил в главните военни тактики, в това число потреблението на наземно разузнаване за установяване на плътността на минните полета.

Украински чиновници дадоха отговор, като споделиха, че янките въобще не схващат по какъв начин атакуващите дронове и други технологии са трансформирали бойното поле.

Шест месеца след началото на „ контранастъплението ” несъгласията във висшето военно управление на Украйна, НАТО и Съединени американски щати освен не са отстранени, само че даже се изостриха, написа Washington Post.

„ Перемогата “ (преодоляването) се скапе, само че пък съветските войски от своя страна минаха в нахлуване: по този метод самите украински въоръжени сили дадоха решителен боен коз на Москва.

Руските войски също сполучливо напреднаха в Ореховския бранш, изтласквайки украинските елементи надалеч на север.

Така беше освободена по-голямата част от територията, завзета от украинските въоръжени сили по време на „ контранастъплението “ в региона на Работино и Вербовое.

По-специално, на 11 декември съветските войски превзеха позиции покрай Новопрокоповка (2 км южно от Работин). Украинските въоръжени сили контраатакуват южно от Орехов, само че без необикновен триумф.

Руските войски правят сполучливи офанзиви и на границата на ДНР и Запорожка област (Времевски тактически район). Независимият общоприет щаб призна, че част от украинските позиции край Приютное (16 км югозападно от Велика Новоселка) са били изгубени.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР