Руските войници избягаха от град Балаклея в Харковска област през

...
Руските войници избягаха от град Балаклея в Харковска област през
Коментари Харесай

Разследване: Тайните на руските войници излизат наяве след бягството им от Балаклея

Руските бойци избягаха от град Балаклея в Харковска област през септември, по време на едно от най-жестоките провали на Владимир Путин в Украйна. Но оставиха следите си на всички места.

 

Агенция " " разгласява огромно следствие на изоставена съветска база в дребния крайречен град в района на Изюм. Там проверяващите публицисти Мария Цветкова, Антон Зверев и Мари Сато, както и фотографът Зохра Бенсемра, са разкрили хиляди страници с документи. Прегледали са над 1000 от тях, които разказват в елементи вътрешните проекти на съветската войска и хвърлят нова светлина върху събитията, довели до безредното оттегляне от Харков.

 

Бетонни стъпала водят към мазето на изоставения им щаб в този дребен град в Източна Украйна. Зад стоманената врата с надпис " Командна група " има бункер с аромат на влага. Документи, някои от които овъглени, са натъпкани в пещ. Други са разпръснати по пода.

 

В тетрадка с цветя офицер е оставил схема на боец и е размишлявал за връщане вкъщи. Ръкописните страници на книгата, общо 91 на брой, съдържат и друга информация - координати на съветски разследващи елементи, записи на позвънявания от командири, детайлности за сражения, убити, унищожено съоръжение и сведения за срив в морала и дисциплината измежду руснаците.

 

В седмиците преди този момент проваляне съветските сили към този момент изпитват съществени усложнения в наблюдението и електронната война. Използват безпилотни самолети, ръководени от зле подготвени бойци. Оборудването им за заглушаване на украинските връзки постоянно излиза отвън строя. Към края на август, както демонстрират документите, силите са били изтощени, застигнати от стрес, дезертиране и гибел. Две подразделения, съставляващи към една шеста от общия брой на силите, са работили с едвам 20% от цялостния си състав.

 

Документите разкриват също по този начин възходящата успеваемост на украинските сили и демонстрират по какъв начин може да се развие оттук насетне войната, в която Русия към този момент е подложена на мощен напън на юг и изток. В седмиците преди отстъплението си съветските сили към Балаклея са подложени на тежък обстрел от ракетни установки HIMARS, доставени от Съединени американски щати. Прецизните ракети неведнъж поразяват командните им пунктове.

 

Руски офицер, служил три месеца в Балаклея, разказва пред „ Ройтерс “ чувството за опасност, надвиснало над окупаторите в оня миг. Един от приятелите му е оцапан с кръв до гибел при започване на септември след украински удар по команден пункт в близкото село. " Това е игра на рулетка ", споделя офицерът. „ Или имаш шанс, или нямаш. Ударите могат да паднат на всички места “.

 

В документите от бункера като пълководец на съветските военни сили, настоящи от Балаклея, е посочен полковник Иван Попов. Попов и доста от висшите му офицери принадлежат към 11-и армейски корпус, част от Балтийския флот на Русия. През 2017 година формалният вестник на въоръжените сили на страната разгласява профил на Попов, в който се споделя, че той е служил във войната на Русия против сепаратистите в Чечня и при нахлуването в Грузия през 2008 година Бил непосредствен с офицерите си и „ стимулиран да реализира триумф ". Съпругата му удостоверява пред „ Ройтерс “, че той е командвал сили в Източна Украйна, а самият Попов не е дал отговор на молбата за коментар.

 

Силите в Балаклея включват комендант, който дава отговор за контрола върху локалното цивилно население. В документите той е записан с псевдоним - комендант В. " Гранит ". Според украински чиновници той е управлявал най-малко един център за разпити, където цивилните са били бити и разпитвани благодарение на електрошокове.

 

Разследващите ревизират достоверността на документите, като посещават пет изоставени военни поста в Североизточна Украйна, чиито координати са записани в тайника. Във всички случаи локалните поданици удостоверяват, че там са били ситуирани съветски сили. Репортерите на " Ройтерс " също по този начин са интервюирали петима бойци, служили в Балаклийския отряд.

 

Живот под окупация

В началото на март съветските войски окупират Балаклея. На юг се намира следеният от Москва район Донбас, а на север - Харков. Войниците на Путин завземат безстопанствен комплекс за ремонт на коли в покрайнините на града. Той се трансформира в команден център за Балаклея и десетки околни села. Именно тук, в мазето, е намерено скривалището с документи.

 

Руски хеликоптери и дронове непрекъснато кръжали над базата, споделя Владимир Льовочкин - локален гражданин, който е управлявал обекта преди идването на руснаците. Десетки ракетни установки ГРАД и други военни транспортни средства са били паркирани на територията на пункта, прибавя той.

 

В командната зала има бюра, подредени в правоъгълник. На всяко от тях е сложена алена табелка с името на военна секция - съгласуваност на бойните дейности, електронна война, разузнаване, безпилотно въздушно съоръжение. Командирите на секциите, в това число комендантът, отговарящ за цивилното население, се срещали тук всекидневно, съгласно документите. От " Ройтерс " са идентифицирала най-малко 11 офицери, участвали на тези срещи.

 

Списъците на персоналния състав демонстрират, че новобранци от следения от Москва украински район Луганск (вече анексиран от Путин) се сражавали дружно с мъже от 11-и армейски корпус на Русия. Войниците пишат по стените въз основата и разлепват листовки, в които предизвестяват, че в случай че се изтеглят, " Украйна ще се трансформира в нацистка страна ". Нападателите носели със себе си остарели руски карти на Украйна. В базата е оставен и афиш с предизвестие към бойците: " Не пушете, не хвърляйте отпадък ".

 

Вече цитираният дневник, попълван от незнаен офицер, съдържа координати на съветското военно разузнаване и други елементи, разпръснати из региона. Едно от подразделенията е превзело детска градина в Балаклея.

 

Льовочкин - някогашният началник на обекта, декларира, че украинските следователи са посещавали базата неведнъж, откогато руснаците са се отдръпнали. Миньорите към момента отстраняват боеприпасите. " Всичко е минирано ", споделя той. " Те в действителност се защитаваха ". Базата е служила и като център за задържане на пленени украински ветерани. Един от тях споделя, че му поставили качулка, бил пребит и хвърлен в мазе, където е държан 6 дни дружно с още няколко души.

 

Други били арестувани в полицейския сектор в Балаклея. Двама мъже - пожарникар и контрольор в службите за незабавна помощ - декларират, че техните арестанти ги биели с дървени бухалки и употребявали електрошок.  Руските бойци неведнъж разпитвали инспектора за диалозите му с неговия началник в Харков. Обвинявали го, че е съставил лист на украинци, които са сътрудничили на руснаците, което той отхвърля. Пожарникарят споделя, че е упрекнат в укриване на оръжие и образуване на локална партизанска група, като също отхвърля.

 

Албина Стрилец - 33-годишна координаторка на логистиката в службите за незабавна помощ, споделя, че тя и други дами са били арестувани единствено тъй като били " проукраински настроени ". " Чух по какъв начин бият мъжете толкоз грубо, че в един миг съветски боец сподели: " Донесете чувал за трупове ", споделя тя. " Друг път чух по какъв начин изнасилват жена на горния етаж и тя плаче в продължение на часове ".

 

От пресслужбата на Кремъл и от Министерството на защитата в Москва са отказали коментар за събитията в Балаклея. Русия продължава да твърди, че не протяга ръка на цивилни - макар многочислените доказателства за противното.

 

Областната полиция в Харков заяви, че украинските следователи са разкрили 22 стаи за мъчения в новоосвободените градове и села в района.

 

В кабинет против полицейския сектор родственици на пандизчии от време на време се обръщали с молба към руснака, прочут като комендант В. " Гранит ", да освободи техните близки. 57-годишната Тетиана Товстокора - директорка на учебно заведение, споделя, че брачният партньор ѝ е бил пренебрегнат, когато потърсил информация за задържането ѝ, траяло няколко дни.

 

При окупацията огромна част от полицейската защита на популацията е поверена на силите от сепаратисткия Луганск. Документите демонстрират, че това е група с още по-малко запаси от съветските им сътрудници. Един от ефрейторите от Луганск е бил на 64 години. Друг войник е бил лекуван от рани по пръстите, откакто част от пушката му се е взривила. Тя е създадена в края на XIX в. и е излязла от произвеждане преди десетилетия.

 

Таблицата в бункера в Балаклея демонстрира, че елементарният съветски сержант получава 202 084 рубли (3200 долара) месечна заплата плюс
бонуси, до момента в който сержант в сепаратистките сили взема едвам 91 200 рубли (1400 долара). Ръководителят на рота от Луганск е записал в един документ, че 8 от неговите подчинени имат предходни присъди - в това число един човек за обезчестяване и полово посягане.

 

Малка съветска победа

На 19 юли - четири месеца след завземането на региона, съветските окупатори се сблъскват с първото съществено предизвикателство от страна на въоръжените сили на Украйна, демонстрират документите. На постоянното утринно заседание в бункера отчетите, показани на командира - полковник Попов, са естествени: предходната нощ е била относително спокойна и вражеските позиции са били непроменени. В дневния ред за деня - няколко планувани артилерийски обстрела на украинските позиции. Но в ранния следобяд колона украински бойци, подкрепени от танкове и под прикритието на артилерийски обстрел, нападна съветската фронтова линия при Храково - село в северозападния завършек на територията, държана от Балаклийските сили.

 

Военнослужещи от 9-и мотострелкови полк на Русия се укриват в склад за зърно в Храково. Към 15:00 ч. съветски боец се обажда по радиото на командирите си в Балаклея и оповестява, че позицията му е завладяна и би трябвало да се отдръпна. Той желае да се извършат артилерийски удари, с цел да се унищожи позицията, която изоставил. След това връзката била прекратена. Друг боец написа в белженика си: " Боеприпасите свършват ". Командирът на Западния боен окръг обаче подрежда, че " Храково не би трябвало да се предава ", се споделя още в записите.

 

В последна сметка съветските сили пращат подкрепления, подвигат във въздуха хеликоптери и към 18 ч. украинците стартират да отстъпват. Руснаците губят един танк, два бронетранспортьора и друго съоръжение. 39 души са ранени, 7 са починали, а 17 са оповестени за безследно изчезнали, съгласно отчета, който е показан на Попов на 21 юли. Сред починалите руснаци е ефрейтор Александър Евсевлеев - пълководец на танк. Коремът му е бил раздран, което е разкрило червата му, и е имал пострадвания от шрапнели в горната част на дясното бедро. Родителите му декларират, че позицията му била обстрелвана от украински хеликоптер.

 

Няколко руснаци получават медали за смелост по искане на Иван Попов.

 

Близо до точката на изкривяване Документите в бункера демонстрират, че съветските командири са знаели доста добре за минусите на своите сили. На 20 юли силите на Балаклея най-сетне получават три подготвени квадрокоптерни дрона Mavic-3. Те обаче не са били подготвени да летят, защото софтуерът им към момента не е бил конфигуриран. Междувременно украинските сили издигат дронове над съветските позиции, като задачата им станала още по-лесна, тъй като две от трите смущаващи устройства на руснаците излезли от строя и се нуждаели от ремонт, съгласно записка към отчета на звеното за електронна война.

 

Ежедневният отчет от 21 юли съдържа още по-тревожни вести за полковник Попов - съветската разследваща работа ФСБ е научила, че украинските сили са докарали в региона три високоточни ракетни установки HIMARS. Украйна е показала местоположението на един съветски команден пункт и четири склада, които са били употребявани от силите в Балаклея.

 

Три дни по-късно, на 24 юли, създателят на дневника записва, че при удар с HIMARS са убити 12 съветски бойци от 336-а бригада морски пехотинци на Балтийския флот. Това в допълнение подкопава морала и дисциплината измежду бойците.

 

Артьом Щанко е командвал взвод, който е бил в разгара на борбата в Храково и е претърпял тежки загуби. Той отказал заповед на ротния си пълководец да " изпрати хората си под артилерийски огън ". Друг боец разпознава командира като Виктор Альохин, който работил от команден пункт покрай Храково. Самият Альохин удостоверява, че е командвал рота по време на борбата, само че отхвърля да разяснява повече. В базата в Балаклея анонимният създател на бележника написа на 24 юли, че на Щанко му следва дисциплинарно наказване. Накрая командирите го преместили в друго поделение. Щанко към момента се бори в Украйна.

 

В тетрадката е записан и случай на дезертиране - на Роман Елистратов, ефрейтор в 9-и мотострелкови полк, който е усетил цялата мощ на украинското нахлуване. Има данни и за боец, който съзнателно се прострелял в ръката, с цел да избегне по-нататъшни участия в бойните дейности. Руски боец постави открадната камера за наблюдаване в дома си.

 

" Няма никакви доставки "

Към края на юли съветските офицери са уверени, че украинските сили приготвят контраатака, с цел да " поемат контрола над Балаклея ", демонстрират документите в бункера. Прехванатите връзки сочат, че офанзивата е неизбежна.  Някои от известията са от мобилни телефони, регистрирани в Естония, Англия, Нидерландия и Съединени американски щати. Руските офицери в командния бункер стигат до заключението, че телефоните са владеене на наемници или задгранични инструктори, които оказват помощ на украинската войска.

 

Приблизително по същото време в Балаклея идват съветски специалисти по военна електроника. Те желаят да видят дали съветската система " Поле-21 " за заглушаване на сателитните навигационни системи може да бъде приспособена за противопоставяне на HIMARS, съгласно ежедневния отчет от 4 август. През идващите седмици обаче най-малко 3 съветски командни пункта в Североизточна Украйна са били изумени от ракети, изстреляни с HIMARS. Изправено пред засилените украински офанзиви, командването в Балаклея се заема с привличане на повече бойци. Въпреки това данни от 30 август демонстрират, че силите са единствено 71% от цялостния състав. Според същата таблица - някои елементи са в доста по-лошо положение. Вторият щурмови батальон има 49 души персонален състав, а е трябвало те да са 240. 9-а бригада BARS, която по принцип е нередовна част, е била на 23% от планувания персонален състав.

 

Що се отнася до оборудването - на 25 юли руснаците са имали пет безпилотни самолета, а в края на август те са единствено два. Осемте бронетранспортьора са понижени до три. Останали са им 4 противотанкови оръжейни системи " Фагот ", което е с 20 по-малко от края на юли.

 

Руски офицер разказва пред публицистите опитите си да отблъсне поредни украински офанзиви през август, без да разполага с съответни доставки на съоръжение. Малкият дневник, който е водил в окопите по време на тримесечната си ротация, рисува ужасна картина. Дните са маркирани с надраскани бележки с надписи " Атака " и " Избягал от обграждане " или с имената на приятели, убити в багра. 27 август е маркиран просто като " най-лошият ден ". Тогава, споделя той, позицията им е била подложена на тежка артилерийска офанзива и един от приятелите му е умрял в ръцете му. " Нямаше никакви ресурси от муниции или дронове. Нашата артилерия не отговаряше на украинските офанзиви ", споделя офицерът.

 

Хаос и оттегляне

Контраофанзивата на Украйна в област Харков стартира на 6 септември. Руски военнослужещ, който е бил в Храково през този ден, споделя, че украинците първо атакували съветските позиции с артилерия. До вечерта украинските сили ги заобиколили и на бойците на Путин им било заповядано да правят отстъпка от селото.

 

Битката продължава. Между 6 и 8 септември са нанесени прецизни удари по командния център в Балаклея. Льовочкин - локалният гражданин, който преди този момент е управлявал обекта, споделя, че цялото оборудване е избухнало в пламъци. От руините са извадени десетки тела на съветски бойци, прибавя той.

 

Наталия и Виктор - стара двойка, която живее на по-малко от 300 метра от бункера - споделят, че са чували непрекъснати украински удари през последните дни на окупацията. Когато на 8-и офанзивите престанали, съпрузите видели 30 бойци, доста от които ранени, да куцукат по пътя в режим на оттегляне. Други двама поданици споделят, че са видели съветски бойци да захвърлят оръжията си и да изоставят колите си.

 

" Беше просто безпорядък ", споделя един от двамата локални поданици - Серхий, който живее през улицата против командния щаб. Той приказва за " запушване " от бягащи руснаци. Други украинци разказват по какъв начин бойците от Луганск са бягали след отстъпващите съветски военни.

 

Командирът на силите Попов е бил ранен в даден миг и е прекарал един месец в болница, споделя брачната половинка му пред " Ройтерс ". Тя прибавя, че от този момент той е нараснал в чин военачалник и скоро ще замине на ново предопределение, само че не оповестява къде.

 

Последните мемоари в тетрадката на анонимния съветски офицер, наподобява, демонстрират по какъв начин той си показва живота в бъдеще - в град на съветската граница с Китай, на 7000 км от Балаклея: " Прибрах се вкъщи на 10 август 2023 година, към този момент съм вкъщи с моето семейство ", написа той. " Прекарвам си прелестно в Хабаровск със фамилията, с жена ми и девойките ми ".

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР