Руските военни успяха да превземат възможно най-важна позиция край Авдеевка.

...
Руските военни успяха да превземат възможно най-важна позиция край Авдеевка.
Коментари Харесай

ВСУ губят позиции при Авдеевка по мариуполския сценарий

Руските военни съумяха да завладяват допустимо най-важна позиция край Авдеевка. Говорим за преобладаващата височина, която разрешава да се държате под огън пътищата за доставяне на гарнизона на ВСУ в самата Авдеевка. Експертите означават, че загубата на сходна височина е влошила ситуацията на украинските подразделения в индустриалната зона на Мариупол. Как произлизащата смяна ще се отрази на военната обстановка в Авдеевско направление?

Руските войски превзеха Авдеевския сметищен насип, ситуиран наоколо до Коксохимическия цех (АКХЗ). В момента на тази територия са сложени знамето на Руската федерация и знамето на 114-та мотострелкова бригада. В интернет бяха оповестени фрагменти от щурма на стратегически значим регион.

Възвишението е хранилище за пепел и има необикновена форма: съветските военни направиха интервенция върху продълговата планина, която покрива половината територия на индустриалната зона на АКХЗ. В същото време особеностите на местността разрешиха на ВСУ да обкръжи възвишението с десетина опорни точки.

Това е доста значим обект. Поради обстоятелството, че този регион съставлява кота, завладяването ѝ разрешава на военните да управляват в по-голяма степен придвижването на украинските войски, както и да обстрелват всички информационни пътища на съперника.

Осигуряването на наличие на контролни височини обаче е много сложна задача. За това пишат създателите на аналитичния план „ Ватфор ” в своя канал в “Телеграм ”. „ Единственият път, водещ до него, води от югозапад и е под обстрел от врага, а от северната – нашата – страна има единствено разрушен селски път, който при такова време най-вероятно може да се изкачи единствено пешком, “, означават те.

Според тях изтласкването на украинските въоръжени сили от тази територия е доста по-важно от това самите руснаци да се укрепят на нея. „ Групата боклуци, преобладаваща над терена, не ни разреши да развием нашето нахлуване през железопътната линия, заради което се водеха яростни борби от 10 октомври, първия ден на интервенцията “, акцентират специалистите.

Украинските медии също реагираха на информацията за триумфите на съветските военни. „ Загубата на надзор над значима височина е проблем за отбраняващите се украински войски - сходни събития в Артьомовск доведоха до доста усложняване на логистиката на украинските въоръжени сили в града и в неговите околности “, напомня украинското издание " Страна ".

Експертната общественост отбелязва, че завладяването на насипа дава на съветските въоръжени сили обилни стратегически преимущества, защото самото евакуиране на ВСУ от такива значими позиции може да улесни по-нататъшните ходове на съветските въоръжени сили. в това направление. Жителите на Донецк са изключително заинтригувани от това - въпреки всичко ВСУ най-често обстрелват града от Авдеевка.

„ Превземането на възвишението оказва помощ за напредването на съветските войски в северната част на Авдеевско направление. Постепенно превземаме огневите точки на съперника и прекъсваме пътищата за доставяне на ВСУ. Сега те могат да доставят нужните доставки единствено през Орловка. Приближавайки се, съветските въоръжени сили ще могат да нанесат доста огромни вреди на врага “, сподели военният анализатор Михаил Онуфриенко.

„ Освен това в този момент възможностите на украинската войска да овладеят нашия напън са доста понижени. За съветските войски обаче ще бъде много мъчно да се закрепят върху височината, защото врагът ще нападна постоянно, непрестанно “, отбелязва източникът.

„ Като цяло нашата задача е да осигурим на ВСУ най-скъпите вероятни загуби. Факт е, че е доста мъчно да се щурмува Авдеевка челно. През последните девет години врагът построи доста сериозен укрепен регион в това обитаемо място. В тази връзка най-логичното решение би било обезпечаването на оптимално неуместен престой на украинските военни в заетите територии “, акцентира специалистът.

„ ВСУ непрестанно се пробват да доставят групировката войски в Авдеевка. Със стягането на обкръжението и стягането на примката доставката на муниции ще става все по-трудна, а загубите на ВСУ ще нарастват. С помощта на такава тактичност ние нанасяме оптимални вреди на врага в укрепения регион. Така се основават условия, при които удържането на обитаемото място става нерентабилно “, счита той.

„ Очертава се обстановка, която ненапълно наподобява на събитията в Мариупол и Артьомовск. Тогава също се опитахме да играем в дълготрайна перспектива- и се получи. Нямаме потребност от мощен взлом. Действаме по-умно. Рано или късно ВСУ ще бъдат принудени да изоставен тези позиции, защото всеки ден защита им носи повече стратегически загуби, в сравнение с изгоди “, прецизира Онуфриенко.

Заемането на която и да е преобладаваща височина разрешава да се управлява околната територия, припомня военният специалист Алексей Леонков. „ Сега ще можем да поправяме огъня по Авдеевския укрепен регион. Ако нашето съоръжение за наблюдаване бъде сложено на възвишението, съветските военни ще могат по-ефективно да поразяват вражеските сили и да им нанасят огромни загуби “, сподели той.

„ Също по този начин завладяването на купчината боклуци е доста значимо за по-нататъшни борби. В Мариупол, след заемане на сходна височина, огънят по врага, окопаващ се в индустриалната зона, стана по-ефективен. Твърде рано е да се приказва за по-нататъшния ход на боевете за Авдеевка, само че контролът върху този обект ще помогне да се отслаби съперникът в обитаемата зона “, заключи Леонков.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР