Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата

...
Руските власти обявиха извънредно положение в република Карелия, на границата
Коментари Харесай

Извънредно положение в Русия: Защо хората в Якутия се справят сами с горските пожари?

Руските управляващи оповестиха изключително състояние в република Карелия, на границата с Финландия. С това броят на районите в страната, където е въведена такава мярка поради разрастващите се горски пожари, доближи 10, съобщи ДПА.

Задимяване е следено в 107 обитаеми места с общо население над 490 000 души. Най-тежко наранена е Република Якутия, в Източен Сибир, където пламъците обгръщат все по-голяма повърхност. Там към този момент горят към 745 хиляди хектара гори.

В нейната столица, Якутск, е записано превишаване на пределно допустимите правила на нездравословните субстанции. Поради мощното задимяване няколко пъти е била спирана и работата на локалното летище.

Когато битката със стихията е " стопански неизгодна "

Мащабните пожари са постоянно срещано събитие в района на Якутия, който е затрупан с гори от тайгата, само че съгласно учените през последните три години те са се разраснали до степен, в която към този момент заплашват стабилността на цялата екосистема, защото отделянето на огромни количества газове форсира световното стопляне, а пожарите разтопяват безконечната заледеност.
Снимка: Reuters
В централните региони на републиката месец юни беше най-горещият и най-сухият от 133 години насам. Както и предходната година, пожарите избухнаха заради необикновени горещини и сухи гръмотевични стихии. Въпреки естествения им генезис обаче, локалните поданици упрекват държавното управление за обстановката. Едно от главните недоволства е, че единствено дребна част от тези пожари се потушават, а множеството се оставят да угаснат сами и нанасят неконтролирани провали, заради огромната повърхност на региона.
Снимка: Reuters
Якутският регион заема територия от над 3 милиона квадратни километра, а големите дистанции и ниската плътност на популацията водят до съществуването на труднодостъпни отдалечени региони, в които гасенето на пожари се дефинира като " стопански неизгодно ".
Снимка: Reuters
През 2019 година съветските управляващи преразгледаха законите за контролните зони, които бяха доста понижени или напълно отстранени в редица области, само че тези на територията на Якутия останаха със същите граници.
Снимка: Reuters
След началото на пожарите тази година, поданици стартират да изпращат известия в " Инстаграм " на федералния министър на естествените запаси и екологията Александър Козлов с молба да се заеме с " огнения пъкъл в Якутия ", която " гори цяло лято, само че никой не се интересува ". Коментарите в профила на министъра доближават хиляди, само че той дава отговор, че към момента " природата е по-силна ".В резултат на това хората вземат решение да се оправят сами със стихията, като ори младежи не се тормозят да се включат в избавителната акция, макар оповестеното изключително състояние. Гражданите на републиката се борят с пожара с лопати, раници и бидони с вода. Те копаят траншеи, с цел да изолират пламъците.
Снимка: Reuters
Природният парк " Ленински стълбове ", който е включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО, също е в пламъци.

Да откажеш на ди Каприо

Местната активистка Роза Дячовска взема решение да изпрати известие до Леонардо ди Каприо и неговата организация " Earth Alliance ", занимаваща се с климатичните промени. Той ѝ дава отговор в „ Инстаграм “, като дава обещание, че ще разиска с екипа си по какъв начин може да помогне за оправянето с пожарите в Якутия, само че районните управляващи отхвърлят всякаква евентуална помощ.
Снимка: Reuters
" Радваме се, че международните звезди обръщат внимание на сходни въпроси, само че нашите сили са ангажирани с интервенциите по гасене на пожари и обстановката е под надзор ", декларират те.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР