Руските сили свалили безпилотния апаратЕксперти на ООН пътуват към атомната

...
Руските сили свалили безпилотния апаратЕксперти на ООН пътуват към атомната
Коментари Харесай

Киев опита удар с дрон по Запорожката АЕЦ

Руските сили свалили безпилотния уред
Експерти на Организация на обединените нации пътуват към атомната централа

Мисията на МААЕ ще продължи от сряда до събота

Въоръжените сили на Украйна пробваха да нападат Запорожката АЕЦ с дрон, който е бил свален край корпуса с нуклеарни боклуци. Това заяви през вчерашния ден представителят на отбранителното министерство в Москва Игор Конашенков, съобщи ТАСС.

Новината пристигна на фона на отпътуването на група от специалисти от Международната организация за атомна сила (МААЕ), които ще се срещнат на място с ситуацията към атомната централа.

“На 28 август украинските войски използваха безпилотен летателен уред за нанасяне на удар по територията на атомната централа. С огън от стрелково оръжие украинският дрон е бил свален, до момента в който се приближавал към специфичен корпус №1, в който се съхранява гориво американско произвеждане и твърди радиоактивни материали ”, изясни през вчерашния ден Конашенков.

Той добави, че дронът е паднал на покрива на специфичен корпус №1, само че не са нанесени съществени провали, няма и потърпевши и успокои, че радиационната конюнктура е в норма.

Инспекцията, която МААЕ ще направи в Запорожката АЕЦ, ще стартира в сряда и ще продължи до събота, написа през вчерашния ден в. “Уолстрийт джърнъл ”, часове след известието, че специалистите са потеглили към Украйна.

“Този ден пристигна. Мисията на МААЕ към този момент е пътува към Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа ”, написа в туитър генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси.

Изпращането на задачата на МААЕ не бе безпроблемно. Украйна показваше опасения, че сходна задача на МААЕ може да легитимира съветската окупация на АЕЦ в очите на интернационалната общественост, само че в последна сметка поддържа концепцията.

Президентът Владимир Путин пък се съгласи задачата да мине през Украйна, а не през Русия, както настояваше изначало.

Елисейският замък заяви за това в средата на август след телефонен диалог на френския президент Еманюел Макрон с Путин.

Запорожката АЕЦ, където се намират 6 от 15-те украински реактора, бе окупирана от съветските войски при започване на март, малко след нашествието в Украйна на 24 февруари. Днес близо до нея минава линията на фронта в южната част от страната.

Инспекторите на МААЕ ще оценят физическите вреди, нанесени на АЕЦ-а от непрекъснати обстрели, както и работоспособността на системите за сигурност и защита. Освен това експертите ще дадат оценка на изискванията на труд на личния състав и ще подхващат бързи ограничения за гарантиране на сигурността на Запорожката АЕЦ.



Съучастникът е украинецът Богдан Циганенко
Втори обвинен за убийството на Дугина


Част от публикуваните от ФСС видеокадри, на които се вижда вторият обвинен за убийството на Дария Дугина - Богдан Циганенко.

Руската Федерална работа за сигурност (ФСС) разпознава втори обвинен за убийството на Дария Дугина - щерка на съветския мъдрец и държавник Александър Дугин, съобщи ТАСС.

От ФСС назоваха съучастника като Богдан Петрович Циганенко, жител на Украйна, роден 1978 година Той е помагал на Наталия Вовк - украинската гражданка, оповестена за физически причинител на покушението. По данни на ФСС Циганенко е дошъл в Русия през Естония на 30 юли 2022 година и е напуснал страната ден преди атентата.

Дугина почина на 20 август вечерта край Москва, когато джипът, който управлявала на връщане от фестивала “Традиция ”, бе взривен, съгласно следствието отдалечено от Вовк. Два дни след атентата ФСС разгласи, че той е проведен и осъществен от украинските спецслужби.

Циганенко е обезпечил на Вовк подправени автомобилни номера, както и документи на името на действително съществуваща персона - гражданката на Казахстан Юлия Зайко. Освен това Циганенко и Вовк дружно сглобили самоделното взривно устройство за осъществяването на атентата. Това станало в нает гараж в югозападната част на Москва, обясниха от ФСС.

От службата дадоха още детайлности към покушението - от камери за видеонаблюдение ставало ясно, че Вовк персонално е следила Дугина на паркинга за посетители на “Традиция ”. Когато се убедила, че Дугина е потеглила с джипа, украинката я последвала и задействала взривното устройство.

ФСС популяризира и видеокадри от напредването на Циганенко. Някои от тях демонстрират по какъв начин се движи из Москва дружно с Вовк.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР