Руските сили отново атакуваха енергийните съоръжения на Украйна, оставяйки част

...
Руските сили отново атакуваха енергийните съоръжения на Украйна, оставяйки част
Коментари Харесай

Русия е унищожила една трета от електроцентралите в Украйна. Атаките с ракети продължават

Руските сили още веднъж нападнаха енергийните уреди на Украйна, оставяйки част от Киев и други градове без ток и вода. Ударени бяха и цивилни цели. В цялата страна е оповестена въздушна паника.

Това се случва единствено дни, откакто съветският президент Владимир Путин сподели, че няма потребност от нови масирани удари в Украйна, след мощната офанзива против Киев и други обитаеми места в отговор на взривяването на Кримския мост.

Експлозии бяха чути в столицата малко след 09:00 ч. сутринта във вторник, след удара по енергиен обект в северната част. Кметът Виталий Кличко сподели, е става дума за " жизненоважна инфраструктура " и чиновници на незабавната помощ са се насочили натам. Според очевидци е станала детонация наоколо до Топлоелектрическа централа.

В същото време кълба пушек се извиха към електроцентрала покрай река Днепър . Две уреди бяха мощно развалени в град Днипро, а електричеството и водоподаването бяха прекратени в Житомир, западно от Киев, заяви Би Би Си. Кметът на Харков също заяви, за две серии ракетни удари за 5 минути.

Русия е изстреляла над 10 крилати ракети тази заран по украински градове, заяви представителят на командването на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат, представен от УНИАН.

Той обаче добави, че успеваемостта на украинската система за противовъздушна защита е висока - през нощта сполучливо са били унищожени 37 от 41 дрона . Сутринта офанзивата е траяла и още 15 дрона камикадзе са били свалени, а при третата офанзива в посока Киев - 11.

Последните офанзиви идват единствено 24 часа, откакто столицата беше атакувана от безпилотни дронове-камикадзе, за които се счита, че са създадени в Иран. Бяха убити минимум петима души в Киев и четирима в северния град Суми, нанесени бяха и съществени вреди по сериозна инфраструктура.

Президентът Володимир Зеленски написа в Туитър във вторник, че през последните осем дни „ 30% от електроцентралите на Украйна са били унищожени, причинявайки всеобщи спирания на тока в цялата страна ".

" Украйна е подложена на обстрел от окупаторите. Те не престават го вършат това, което вършат най-добре - да тероризират и да убиват цивилни ", добави Зеленски в Телеграм.

" В Николаев врагът унищожи жилищна постройка с ракети С-300. Загина един човек. Имаше удар и по пазара за цветя, в парка с кестените. Чудя се против какво са се борили съветските терористи в тези безусловно мирни обекти? ", разяснява още президентът и разгласява видео.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР